Hoe wordt de barcode bij serialisatie geproduceerd?

Expertartikelen | 1012 keer bekeken

In mijn vorige bijdrage behandelde ik hoe u door middel van grading de printkwaliteit van de barcode bij serialisatie kunt meten. Welllicht dat het nu ook interessant is om te bekijken hoe de barcode kwaliteit ontstaat bij inline printen.

De bij serialisatie toegepaste GS1 2D Datamatrix code is gebaseerd op de 2D Datamatrix naar ECC200 norm. De norm specificeert in principe een matrix opgebouwd uit perfect in een rooster geplaatste vierkantjes, modules genaamd. In de praktijk van inline bedrukking zijn er een aantal typische afwijkingen mogelijk. Deze dienen binnen de grenzen van de norm dienen te blijven om de vereiste minimum Grade C te halen.

Zowel Drop On Demand inktjet als HP gebaseerde Thermal Inktjet inktjet betreffend zogenaamde single pass printing waarbij de print in één enkele beweging uitgevoerd wordt en de nozzles dwars op de transportrichting op vaste afstanden staan (intrinsieke kopresolutie). De enige variabele is nu nog het  constante transport langs de printkop zodat het rooster ook in transportrichting regelmatige en juiste afstand vertoond.

Algoritme
Een laser printer heeft het lastiger om de enkele modules in het juiste rooster te krijgen. De laserstraal wordt volgens een algoritme in een bepaald patroon bewogen waarbij de modules onafhankelijk van elkaar worden geschreven. Elke onregelmatigheid in het transport zal leiden afwijkingen van de roosterplaatsing.

Naast nauwkeurigheid in roosterplaatsing is de vulling van de moduleruimte van belang voor de kwaliteit. Indien de geprinte module buiten de roostervlakken of er te ver binnen komt, leidt dit tot modulatie fouten die ook een lagere grading opleveren. Inktjet printers hebben door uitlopende inkt (bleeding) vaak te kampen met overschrijding van de module. Een laser heeft typisch problemen met module onderschrijding in geval er grotere modules gedrukt dienen te worden en overschrijding bij slechte graveerkwaliteit door kratervorming door verbranding aan de randen.

Intensiteit
Verder is het contrast een hele belangrijke factor bij de code grading. Dit contrast is heel eenvoudig het verschil in intensiteit tussen voor- en achtergrond. Maximaal contrast is zwarte print op witte achtergrond of visa versa voor laser. Zowel zwart dat grijs is, als een wit dat grijs is kunnen bij inktjet print tot een lager contrast leiden. Bij laser print is vaak de geprinte voorgrond niet wit omdat het china clay dat zorgt voor witte kristallisatie in het karton.

Naast deze hoofdfactoren zijn er nog andere factoren die tot printdefecten kunnen leiden. Deze zijn allemaal onder controle te krijgen met een goed ontwerp van het doosjestransport, maar het zal duidelijk zijn dat het verkrijgen van een constant perfecte printkwaliteit een utopie zal zijn. Dit hoeft ook niet, mits de optische printkwaliteit maar binnen de grading normen blijven. En juist omdat het een lastig proces is, is 100% inline grading aan te raden voor het garanderen van een minimum en het in de gaten houden van de trend.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren