Hygiëne en voedselveiligheid; een kijkje in de westerse food- en verpakkingsindustrie

Expertartikelen | 1082 keer bekeken
Hygiëne en voedselveiligheid; een kijkje in de westerse food- en verpakkingsindustrie

Hygiëne is een hot topic bij food- en verpakkingsbedrijven. Maar waarom toch zoveel aandacht voor dit onderwerp? In het verre oosten koken mensen zelfs op straat en daar worden ze toch ook niet ziek door het eten?

Onze voedselketen en onze levensstijl zien er heel anders uit dan in het oosten. Zo eten we niet langer vlees van een dier dat diezelfde dag nog geslacht is, of sla dat direct afkomstig is van het veld. Houdbaarheid is daarom van groot belang; we willen nu eenmaal geen voedselvergiftiging krijgen. Naarmate we hygiënischer werken, blijft ons voedsel langer goed. Vaak voegen we ook nog ‘vreemde’ stoffen aan ons eten toe om de houdbaarheid (THT) te vergroten, alhoewel dit steeds minder mag. Er worden dan ook allerlei eisen gesteld aan ons voedsel.

Wetgeving en keurende instanties
Food- en verpakkingsbedrijven dienen zich te houden aan wetgeving rondom voedselveiligheid. Op ieder moment kan er een inspecteur van een keurende instantie binnenwandelen die bevoegd is om de  hygiëne te beoordelen. Maar zijn controles, risicoanalyses en certificaten voldoende?

Schimmels en bacteriën hebben vrij spel
Al voldoe je aan allerlei regels rondom voedselveiligheid: schimmels en bacteriën hebben vaak nóg vrij spel. De klimaatomstandigheden bij veel food- en verpakkingsbedrijven zijn namelijk niet optimaal. Hierbij kun je denken aan:

 • te hoge temperatuur;
 • te lage temperatuur;
 • hoge en lage druk;
 • over- en onderdruk;
 • teveel vocht of te weinig vocht.
 • Zijn de wanden glad?
 • Is er een vloeistofdichte vloer?
 • Hoe is het gesteld met de afwerking van productiemachines?

Zo werkt een te vochtige omgeving schimmels in de hand. En schimmels en bacteriën tasten de houdbaarheidsdatum direct aan!

Hygiënisch ontwerp
Door van het begin af aan aandacht te besteden aan voedselveiligheid, krijgen schimmels en bacteriën geen kans. Natuurlijk moet de klimaatinstallatie aan allerlei eisen voldoen. Maar de ruimte zelf ook. Is er sprake van een high care-omgeving? Dan gelden er striktere eisen dan bij een medium care- of low care-omgeving. Bij een dergelijk hygiënisch ontwerp hoort ook de uitvoering van de ruimte zelf:

Luchtbehandeling
Als we kijken naar luchtbehandeling, dan zijn RVS-kanalen benodigd die ook nog eens speciaal zijn bewerkt; geen kieren en ruimtes waar eventueel vuil zich kan ophopen. In de ruimte worden veelal luchtslangen gemonteerd. Ook deze vervuilen uiteindelijk, maar deze zijn te wassen. Dat moet natuurlijk wel tijdig gebeuren! In de food-sector is de luchtbehandelingskast meestal VDI 6022-gecertificeerd. ‘Simpele’ maatregelen – van een gladde bodem tot filters die niet naar beneden hangen – kun je dus verwachten van elke leverancier die betrokken is bij het monteren en installeren van dit soort installaties. Maar van échte specialisten mag je meer verwachten. Toch?

Echte specialisten
Echte specialisten weten exact te bepalen wat bijvoorbeeld de overdruk c.q. onderdruk moet zijn in een ruimte (high, medium of low care). Verder zien ze niet alleen de voor de hand liggende risico’s, maar juist de gevaren die er ogenschijnlijk niet zijn. Ook challengen ze de klant door de discussie aan te gaan. Die discussies kunnen zo maar resulteren in een aangepaste routing. Alles om de houdbaarheid en de voedselveiligheid te verbeteren!

Wilt u vrijblijvend de presentatie van Colt International B.V. tijdens Empack 2016 over hoe klimaatinstallaties bijdragen aan uw productiviteit ontvangen? Stuur dan een e-mail naar redactie@verpakkingsprofs.nl met naam, bedrijfsnaam en e-mailadres en wij sturen hem u toe! 


Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • Frans van der Brugh
  19.05.2016 - 14:42 uur | Frans van der Brugh

  Uit het artikel blijkt dat vooraf nadenken over het ontwerp en de toepassing van de machine/installatie/omgeving cruciaal is. Evident daarbij zijn uiteraard de Europese regels en wetgeving zoals EN 1672-1 (machineveiligheid) in combinatie met EN 1672-2 (voedselveilig produceren). Platform HDN (Hygienic Design Network) biedt een methodiek en borgt dat installaties aantoonbaar voldoen aan de Europese regelgeving op het gebied van voedselveiligheid.