​In vijf stappen naar perfect hersluitbaar tape

Expertartikelen | 809 keer bekeken
​In vijf stappen naar perfect hersluitbaar tape

Lastig te openen of moeilijk te hersluiten verpakkingen kunnen een dagelijkse bron van ergernis zijn. Een pak pasta met een label dat niet goed plakt. Onduidelijkheid over hoe een kaasverpakking hersloten moet worden. Een pakje vleeswaren dat bij het heropenen kapot scheurt. Hersluitbaarheid is waardevol mits deze functie wérkt. 

Hoe kunnen foodproducenten falende verpakkingen en geïrriteerde klanten voorkomen? Deze vijf factoren maken of breken het succes van een hersluitbare voedselverpakking.

Doel hersluitbare verpakkingen
Wat heeft de voedingsmiddelenproducent met hersluitbaarheid voor ogen? Soms wijst onderzoek van de fabrikant uit dat de inhoud na opening maar kort vers blijft. Het doel is dan duidelijk: een makkelijk te openen, hersluitbare verpakking die de producten langer vers houdt, klanten tevreden stelt en herhalingsaankopen stimuleert. Het initiatief tot hersluitbaarheid kan ook uit de eigen koker komen. Bijvoorbeeld wanneer een producent zich positief wil onderscheiden om zijn omzet te verhogen. De mate van urgentie of het gewenste onderscheid beïnvloedt de uitvoering van de hersluitbare tape.

Eigenschappen voedingsmiddelen
Producteigenschappen kunnen de kleefprestaties van een hersluitbare tape tenietdoen. Zo vraagt een rol breekbaar beschuit om een minder sterk klevende tape dan een pak macaroni. Bij kaas, vleeswaren of andere producten in het koelschap moet de tape onder koude omstandigheden zijn kleefkracht behouden. Verder beïnvloedt de droogheid, vettigheid of vochtigheid van het product de mate van migratie. Vettige nootjes bijvoorbeeld, hebben een ander effect op de verpakking en de tapesluiting dan droge rijst. Een helder inzicht in o.a. de kwetsbaarheid, temperatuur en samenstelling van het voedingsmiddel draagt bij tot een uitstekende hersluitbaarheid.

Bestaande of nieuwe verpakking

De verpakking is medebepalend voor het succes van hersluitbaarheid. Er zijn drie opties:

Bestaande verpakking
De producent houdt de verpakking zoals deze nu is en maakt deze hersluitbaar. Omdat het een bestaande verpakking is, zijn de mogelijkheden meestal beperkter. De doorlooptijd is korter dan die van een aan te passen of te vernieuwen verpakking.

Aangepaste verpakking
De producent past de verpakking aan om de beste hersluitbaarheid te bereiken. Bijvoorbeeld bij koekjes. Verpakt in dunne folie kunnen deze door de druk van het hersluiten breken. Een traytje of stevigere folie maakt het hersluiten dan gemakkelijker.

Vernieuwde verpakking
De producent ontwerpt een nieuwe verpakking. Hierbij worden alle gewenste functies, zoals easy-opening en hersluitbaarheid, direct slim geïntegreerd. Dit heeft grote gevolgen voor de kosten, omvang, doorlooptijd en het rendement van het project.

Kenmerken verpakkingen
Verpakkingsmaterialen verschillen o.a. in dikte, structuur en oppervlaktespanning en stellen elk andere eisen aan de tape.Ook een bedrukking maakt verschil, omdat de inkt de kwaliteit van de kleefkracht aantast. De mate waarin hangt o.a. af van de toepassing van standaardinkten of lagemigratie-inkten, zoals deze in de foodindustrie zijn voorgeschreven.Via datasheets van de materiaalleverancier en laboratoriumonderzoek door de tapeproducent worden de materiaaleigenschappen zorgvuldig vastgesteld. De lijmreceptuur van de hersluitbare tape wordt op de specifieke ondergrond afgestemd om de beste hechting te bereiken.

Veel foodverpakkingen hebben vocht- of luchtbarrière-eigenschappen om de inhoud tegen bederving, uitdroging en veroudering te beschermen. Hersluitbare tape maakt deel uit van die verpakking en kan direct met het voedsel in contact komen. Het omschrijven van de barrière-eigenschappen hoort dan ook thuis in de beginfase van het project.

Machinale tapeverwerking
Tot slot moet bij de ontwikkeling van hersluitbare tape gekeken worden naar de manier waarop deze inline op de verpakking wordt aangebracht. En naar de eisen die de machinale verwerking aan de tape stelt. Met welke verpakkingslijn(en) werkt de producent? Welke spanning moet de tape kunnen weerstaan? Op welke snelheid wordt de tape verwerkt? Een goede samenwerking tussen de tapeproducent en machinebouwer werkt een efficiënte, machinale tapeverwerking in de hand. Hierbij blijven de huidige productiesnelheid en machineoutput behouden. Het testen van de tape in de praktijk is de laatste stap op weg naar een goede hersluitbare productverpakking.

Consumenten waarderen hersluitbare verpakkingen op voorwaarde dat deze gebruiksvriendelijk en betrouwbaar zijn. Verder moet direct duidelijk zijn hoe de verpakking geopend en hersloten moet worden. Om aan deze eisen te voldoen, zijn een grondige analyse van de vijf factoren en tijdige betrokkenheid van interne en externe disciplines nodig. Pas dan bereiken producenten de perfecte hersluitbaarheid en tevreden klanten.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren