Interview: ​“De grootste valkuil bij serialisatie is onderschatting”

Expertartikelen | 1517 keer bekeken

Serialisatie is in de farma al langere tijd bekend, maar komt nu ook steeds meer op in andere sectoren. Het toekennen van een uniek serienummer per uitgifte zorgt ervoor dat consumenten (nu vooral nog patiënten) producten kunnen controleren op authenticiteit. Dit nummer moet door de gehele keten (van producent tot patiënt) kunnen worden getraceerd via een centraal gereguleerde database.

In 2018 moet ieder farmaceutisch product te traceren zijn. Producenten zijn daar nu al druk mee bezig, maar dat ging volgens Arjan van der Zanden van Alba Trading B.V. niet zonder slag of stoot. “Toen bekend werd dat deze wetgeving ingevoerd zou worden, werd de invoer van serialisatie zwaar onderschat door de branche.” Vooral de betrokkenheid van het gehele bedrijf is volgens hem een valkuil. “Het gaat van IT tot productie en van productieaansturing tot transport. Die samenwerking moet echt staan als een huis, anders krijg je dat niet goed van de grond.”

Implementeren
Hij hoopt dat andere branches die nu met het track and trace systeem experimenteren, zoals food, leren van deze fouten. “We beginnen het als sector nu langzaam onder de knie te krijgen. Die ervaring willen we graag delen.” Van der Zanden ziet vooral een probleem in de implementering van software en machines in de verpakkingslijn. “Sommige machines zijn daar nog niet op ingesteld, dat moet allemaal handmatig gebeuren.” Hij raadt dan ook aan om iedereen binnen het bedrijf zo vroeg mogelijk bij deze implementatie te betrekken. “Veel mensen weten wel enigszins hoe de productiemachines werken, maar dit is andere koek. Niets in de farma productie is vergelijkbaar met dit systeem.”

Het is belangrijk dan de serialisatie goed uitgevoerd wordt. “Die cijfers moeten uiteindelijk naar de overheid gestuurd worden. Is het niet duidelijk wat er in jouw verpakking of pallet zit of klopt de pakbon niet met de inhoud, dan zijn je producten niet geregistreerd.” Een aggregatie kan daarbij helpen. “Door niet alleen de doosjes van een nummer te voorzien, maar ook de pallet of omdoos is de lading extra goed te controleren.” Er is echter wel een valkuil. “Waar dit door mensenhanden aangebracht wordt, wil dat nog weleens fout gaan.”

Standaard
Food krijgt tot nu toe alleen nog met serialisatie te maken bij babypoeder, waar China vanaf 2016 eist dat de producten te traceren zijn. Volgens Van der Zanden is het echter niet slecht dat andere producenten daar ook mee gaan experimenteren. “Food zoekt naar wat farma allang tot standaard verheven heeft.”

Arjan van der Zanden is vanaf nu verbonden aan VerpakkingsProfs als expert op het gebied van serialisatie. Lees over drie weken zijn eerste expertartikel over serialisatie in de farma-industrie.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren