Is die goedkope verpakkingsmachine wel zo'n goede koop?

Columns | 2564 keer bekeken

Stelt u zichzelf eens de volgende vraag: bent u gelukkiger wanneer u de laagste prijs voor uw eten betaalt aan de kassa van de supermarkt of bent u gelukkiger wanneer het eten uit die supermarkt u uitstekend smaakt?

Het is een vraag die uiterst actueel is, omdat alle supermarkten op dit moment om het hardst aan het vechten zijn om het behoud van hun marktaandeel – en dat doen zij door u hun winkels in te lokken met lage of de laagste prijzen. Maar wat verwacht u daar dan te vinden? De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs soms? Is dat mogelijk? Het kan u toch niet ontgaan zijn dat slimme fabrikanten water in hun vlees en vis spuiten om met minder product toch het gewenste gewicht te bereiken? Heeft u weleens gekeken naar het percentage echte chocola in een huismerk chocoladehagel? Als dat weinig is, heet het geen chocoladehagel, maar vlokkenmix of zoiets. Proeft u in die op dit moment o zo populaire goedkope pangasius visfilet echt nog een beetje smaak? En heeft u wel eens gekeken hoeveel tonijn er in die populaire bakjes tonijnsalade te vinden is? Als u geluk hebt is dat maar liefst 15 %! Ik ben benieuwd wat uw reactie zou zijn als u bij uw favoriete Argentijns restaurant een T-Bone steak bestelt en u krijgt een heel groot bot met maar liefst 15 % biefstuk erbij.

Goedkoop, goedkoper, goedkoopst – het is een onbegrijpelijke trend in een Nederlandse maatschappij waarin letterlijk iedereen een 10 keer hoger salaris verdient dan de mensen in 1950. We kunnen topkwaliteit prima betalen en in plaats daarvan vinden we het normaal dat we worden bestookt met koopjes.

Made in China

Met verpakkingsmachines en verpakkingsmaterialen is het allemaal al niet veel beter anno 2014. Ondanks alle mooie persberichten en de aandacht die vooral uitgaat naar nieuwe of duurzame verpakkingen leek het qua verpakkingsmachines wel of de tijd heeft stilgestaan op de recente Interpack verpakkingsbeurs in Düsseldorf. De ene na de andere beurshal was gevuld met heel goedkope dozenopzetmachines, heel goedkope dozensluitmachines en heel goedkope palletwikkelmachines. Vroeger kwamen al die goedkope verpakkingsmachines uitsluitend uit Denemarken en Italië, maar tegenwoordig kan het nog goedkoper als u tenminste genoegen neemt met zo’n verpakkingsmachine uit China. Zijn al die machines slecht dan? Nee, dat zijn ze niet, maar het zijn precies deze goedkope machines die ik aantref in de half-geautomatiseerde verpakkingslijnen van het midden- en kleinbedrijf. Het zijn deze verpakkingsmachines die de kopers blij gemaakt hebben bij de kassa tijdens de aankoop en vervolgens in het gebruik een onoverkomelijke bron van kosten, storingen, schade en ergernis zijn voor de eigenaar van die machine, voor de machineleverancier en voor de materiaalleverancier. Die eigenaar verwacht er namelijk een topprestatie van – en dat is nu net wat er niet gebeurt of zelfs volledig onmogelijk is.

In alle distributiecentra in Nederland staan halfautomatische palletwikkelmachines – en niet zelden zijn dat goedkope machines zonder al te veel mogelijkheden om palletwikkelfolie te besparen. Bedenk dat een echt goede, state-of-the-art machine uit een meter wikkelfolie misschien wel anderhalve meter pallet kan inwikkelen om de palletlading te stabiliseren. De fabrikanten van wikkelfolie hebben wikkelfolie gemaakt waarmee u letterlijk op elke gewikkelde pallet een andere pallet kunt besparen, maar door de aanwezigheid van die goedkope palletwikkelmachines kan het mogelijke kostenvoordeel van die betere wikkelfolie technisch onmogelijk bereikt worden. De machines hebben geen voorrekinstallatie voor palletfilm en halen dus nooit uit de folie wat erin zit. Erger nog: inkopers van de distributiecentra zoeken naar de laagste prijzen voor die palletwikkelfolie en kopen dus al niet eens de per kilogram duurdere kostenbesparende folie. Het gevolg is dat er letterlijk euro’s teveel palletwikkelfilm rond het gros van alle pallets wordt gewikkeld. Uit Engeland komen de woorden ‘penny wise, pound foolish’, maar in Nederland kunnen we er ook wat van.

Slechte dozen of slechte machine?

Enkele weken geleden kreeg een leverancier van golfkarton verpakkingen een telefoontje van een klant, want de geleverde golfkarton dozen werden niet goed opgezet in de dozenopzetmachine. De dozen vielen tijdens het opzetproces half van de zuignappen in de machine af en dus, zo was de conclusie, waren het slechte dozen. Of deze dozen allemaal maar weer direct opgehaald konden worden. Nu zou het inderdaad zo kunnen zijn dat de geleverde verpakkingen niet goed waren, maar in dit geval was dat het probleem niet. De dozenleverancier haalde de verpakkingen nog niet terug, maar ging eerst eens ter plekke bij de klant kijken wat nu precies het euvel was en wat er gebeurde in de machine. Hij trof in de productie van de klant een handvol geheel of gedeeltelijk afgeschreven goedkope dozenopzetmachines aan. In de machines werd een golfkarton doos met enkele vacuumzuignappen op slechts één lange dooszijde uit het dozenmagazijn opgepakt en geopend. Tijdens die beweging opende de doos echter niet goed en dat veroorzaakte storing in de verpakkingslijn van de klant. De technisch juiste oplossing zou zijn geweest om de doos met tenminste 8 vacuumzuignappen aan zowel een lange dooszijde als een korte dooszijde op te pakken uit het dozenmagazijn en deze verpakking vervolgens gecontroleerd en beheerst op te zetten in de machine. Die mogelijkheid boden deze goedkope opzetmachines echter helemaal niet.

De goedkope machine bood dus nauwelijks mogelijkheden om het probleem enigszins te verhelpen. Met een kunstgreep werd daarom door de dozenleverancier het probleem een beetje opgelost; in het stansmes dat in de productie bij de fabrikant gebruikt werd om de vouwlijnen in de doos aan te brengen werd een perforatielijn in de vouwlijn aangebracht. Deze maatregel resulteerde erin dat de doos door de machine iets gemakkelijker open ging. Daarmee was het euvel bij deze klant in ieder geval voorlopig verholpen, maar de klant bleef eigenlijk wel een maximale prestatie van de dozen verwachten. Alsof er blijvend van een Fiat Panda verwacht werd dat deze, na het afvullen met superbenzine, zo snel als een Formule 1 auto zou gaan rijden.

Het is de kopers van goedkope verpakkingsmachines niet eens kwalijk te nemen is dat zij de verkeerde apparatuur kopen. Anders dan verpakkingsmaterialen is een verpakkingsmachine een ding dat één keer per 5 of 10 jaar gekocht wordt door mensen die wel prima weten hoe hun eigen product goed gemaakt moet worden, maar geen idee hebben welke machines nu goed zijn en welke er slecht zijn. Al te vaak laten zij zich leiden door de lage prijs van zo’n machine – om vervolgens te ontdekken dat een goedkope verpakkingsmachine helemaal geen goede koop is…

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren