Is het gebruik van gerecycled materiaal altijd een goed idee?

Expertartikelen | 1518 keer bekeken
Is het gebruik van gerecycled materiaal altijd een goed idee?

Er komt steeds meer aandacht voor het opnieuw gebruiken van producten en materialen. Recyclen is geen keuze, maar noodzaak, om verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Zeker binnen de verpakkingswereld krijgt recyclen veel aandacht. Er komen steeds meer verpakkingen op de markt gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal. Dat klinkt veelbelovend, maar dit is niet per definitie ‘beter’ met oog op het milieu. Wij leggen je aan de hand van een praktijkcase uit waarom.

The LCA Centre onderzoekt de samenstelling en de fysieke en mechanische eigenschappen van verpakkingen en disposables. Wij beoordelen verpakkingen bijvoorbeeld op functionaliteit en/of milieu-impact. Met deze informatie helpen wij bedrijven bij het maken van verantwoorde keuzes aangaande hun verpakkingsassortiment. 
 
Laatst kregen wij de vraag, om een tweetal plastic zakken te onderzoeken op functionaliteit, met als doel om te achterhalen in hoeverre de zakken kwalitatief gelijkwaardig zijn. Wil je een eerlijke vergelijking maken ten behoeve van een prijs check, de milieu-impact of een tender? Dan is het raadzaam om fysieke samples te laten onderzoeken en niet blind te vertrouwen op de bijgeleverde informatiesheet. Hier geldt het klassieke ‘meten is weten’.

Twee keer zo zwaar  
Eén van de twee zakken in de vergelijking was gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal. Deze claim stond letterlijk op de verpakking vermeld. De zak was qua sterkte en functionaliteit vergelijkbaar met de andere zak. Gelet op het gewicht was de zak echter twee keer zo zwaar, als de zak gemaakt van niet-gerecycled materiaal. In dit geval is de kwaliteit van het gerecyclede materiaal dus niet erg toereikend. De zak moet twee keer zo zwaar zijn, om een vergelijkbare sterkte te realiseren.

Wat betekent dit voor de milieu-impact? Kijken we puur naar de gebruikte grondstoffen, dan is de milieu-impact van de gerecyclede zak waarschijnlijk lager. Echter, de winning en productie van de grondstof is slechts één fase in de levenscyclus van de zak. Kijken we naar de verwerking, transport en afvalverwerking, dan kun je je voorstellen dat de milieu-impact in deze fases van de levenscyclus juist hoger ligt voor de gerecyclede versie, dan van de niet-gerecyclede versie. 

In dit voorbeeld zou de milieu-impact in deze drie fases hoger zijn. Life cycle assessment kan uitsluitsel geven of het zinvol is om gerecycleerde grondstoffen in te zetten voor een bepaald product. Je moet je afvragen wat voor effect het heeft als je twee keer zoveel kilo’s door de keten haalt vanuit zowel een economisch als milieu perspectief.

Consumentenperceptie  
De consument staat hier niet bij stil. Die koopt een 100 procent gerecyclede zak met het idee goed bezig te zijn. Dat de zak dikker en zwaarder is dan de niet-gerecyclede variant is voor de consument zelfs een pluspunt. Immers, de heersende gedachte is: ‘Hoe dikker de zak, hoe sterker.’ Ook dit kun je niet zo stellen. Het gaat uiteindelijk om de samenstelling van het materiaal. Door de receptuur aan te passen kun je met minder materiaal een even sterke, of zelfs sterkere, zak maken.

De inzet gerecycled materiaal is geen technische ‘quick fix’ om de milieu-impact van een product te verminderen. Het gebruik ervan moet altijd worden beoordeeld op basis van het uiteindelijke productdesign en de volledige levenscyclus van het product. Alleen dan kun je stellen dat iets minder milieubelastend en/of voordeliger is. Dit bewijst maar weer eens dat er geen “one size fits all” oplossing bestaat als gaat om verpakkingen en het milieu.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren