Kennis over 3D printen steeds makkelijker voor de hand

Expertartikelen | 653 keer bekeken
Kennis over 3D printen steeds makkelijker voor de hand

Met de opkomst van 3D printen komt steeds meer kennis over dit onderwerp vrij. Maar wat is feit en wat is fabel? Op de Vink Academie, opgericht door Vink Kunststoffen en adviesbureau Revelating, komt alle kennis samen voor bedrijven die de stap naar 3D printen durven te wagen of zich in het onderwerp willen verdiepen.

Een gebrek aan kennis en ervaring blijkt een enorme hobbel te zijn als het gaat om innoveren in de sector. De afgelopen jaren heeft Vink veel kennis en ervaring opgebouwd. 3D printen wekt zeker interesse bij veel bedrijven, maar men zoekt naar toepassingen in het eigen bedrijf doordat de markt ontzettend breed is. Toepassingen voor de verpakkingsbranche zijn bijvoorbeeld totaal anders dan in de zorg, terwijl 3D printen voor allebei de sectoren oplossingen kan bieden.

Naast alle kennis worden er verschillende themaprogramma’s aangeboden die zich niet beperken tot 3D printen, maar verder kijken naar onderwerpen in digitalisering, de maakindustrie en nieuwe businessmodellen hierbinnen.

De cursus is breed opgezet en bestaat uit drie delen. In het eerste blok komt onder andere Meeting of Minds naar voren, waarbij zeven verschillende masterclasses de deelnemers moeten voorzien van kennis over 3D printen in de breedste zin van het woord. In het tweede deel van de cursus wordt er specifieker op verschillende markten ingegaan. Zo wordt bijvoorbeeld het economische voordeel van kleine series besproken, maar ook het voordeel van massa maatproductie en de verschillende businessmodellen van 3D printen. In het derde blok is er veel aandacht voor de verschillende materialen die geschikt zijn voor 3D printers. Ook is er vaktechnische training, waardoor de deelnemers van de cursus hun kennis over bijvoorbeeld het verlijmen van PMMA kunnen opkrikken tot een hoog niveau.

Ook de laatste ontwikkelingen komen uitgebreid aan bod in de cursus. 3D printen is een markt die ontzettend snel ontwikkeld. Steeds meer materiaalsoorten zijn geschikt voor het printen. Waar het eerst voornamelijk ging om PLA, zijn nu ook hoogwaardige kunststoffen als Polyetherimide (PLEI) en Polyacetaal (POM) geschikt door nieuwe druktechnieken. Deze ontwikkelingen komen dan ook uitgebreid aan bod.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren