Wij denken anders over de toekomst dan over het heden. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waarover het gaat: onze financiële situatie, onze gezondheid, het milieu of onze agenda. Vooral bij agenda’s is het iedere dag weer zichtbaar. Nu hebben we nergens tijd voor maar die agenda ziet er altijd zo heerlijk leeg uit als we verder kijken. En dus denken we al snel dat we het tegen die tijd veel rustiger hebben. Een reden om klussen aan te nemen die we er eigenlijk niet bij kunnen hebben waardoor we het als het zover is nog drukker hebben. Veel korte termijn beslissingen werken op dezelfde manier, over het uitgeven van geld, het milieu en onze gezondheid. Toch maar dat gebakje eten want dat extra kilootje eraf dat komt straks wel. 

Veel marktonderzoek gaat over later. Wat willen we, wat vinden we er van als, hoe zou het moeten, en ga zo maar door. Omdat de toekomst er zo zonnig uitziet komen regelmatig plannen terug om alles anders te gaan doen. We gaan dan met onze lege flessen naar de winkel om deze te laten vullen, of het nu om melk of wijn gaat, we halen verpakkingen uit elkaar om ze te scheiden en doen alles in de juiste bak of zak, we laten alles repareren en overal is een koffiehoekje en alles is gezellig. Boeiend ook te zien dat veel ideeën van vroeger terug komen. Zoals de zak met melk die we thuis in een kan zetten en op deze wijze leeg schenken. Dat scheelt verpakkingsmateriaal. Vreemd is dat we dan alle studies vergeten over de voor- en nadelen van dergelijke oplossingen en we niet zien dat het misschien niet gaat werken. Waren die kannen wel zo handig? Die moesten toch ook regelmatig afgewassen worden en was het percentage lekke zakken niet de reden dat de retail er niet langer mee door wilde?

Een ander voorbeeld is het failliet gaan van Yummm! Concepts, gezonde snoep en chips onder de merknaam Yuno. Wie wil er nou niet groentechips of fruitsnoepjes? Wat een geweldig concept, wat een idee, dat we daar niet eerder op gekomen waren, dachten velen waarschijnlijk met enige afgunst toen het geïntroduceerd werd. 

Een bericht in de media zegt het volgende over het faillissement: “Ondanks de positieve ontvangst van beide Yuno-producten bij retailers en consumenten, bleek dat met name de doorverkoop van de producten, de gestelde prognoses en doelstellingen niet haalde.” Het bedrijf won zelfs nog 25.000 euro voor het meest innovatieve businessplan. De vraag rijst dan waar dit plan op gebaseerd is geweest. De marges die gemaakt werden op het product bleken flinterdun te zijn en de retailers eisten dat er veel aan promotie gedaan werd. Het idee dat in de toekomst alles anders is en dat we dan gezonde snoep kopen, nu nog niet maar straks wel, heeft waarschijnlijk zelfs de beoordelaars van het businessplan beïnvloed waardoor kosten voor productie, de prijs die mensen willen betalen en promotie onderschat zijn. Je zou verwachten dat kosten op dat terrein nou juist het beste in te schatten zijn omdat die al jaren bekend zijn door alles wat in de winkel ligt. Net zoals de prijs die mensen bereid zijn te betalen voor gezonde, biologische of fair trade producten. Veel meer dan 5% boven de prijs van de duurdere varianten gaat meestal niet lukken. Dan kiezen consumenten toch maar weer het oude vertrouwde.

Veel innovaties op verpakkingsgebied worden op dezelfde manier onderschat. Ze worden gebracht vanuit een wenselijke gedachte geprojecteerd in de toekomst: wat een idee, dat gaat werken en iedereen gaat het kopen. 

In een bepaalde businesssector hebben we 200 nieuwe marktintroducties op rij gezet uit een kalenderjaar. Er is gekeken wat vernieuwd is, of het een innovatie betrof of niet en wat het heeft opgeleverd in de verkoop. De conclusies waren onthutsend. Geen enkele verpakkingsinnovatie is een succes geworden. Allemaal binnen een jaar alweer van de markt. Wat heeft het wel gered? Heel eenvoudig, producten met een goede kwaliteit. Vooral smaak is leidend. Onthutsend of eigenlijk gewoon zoals het is. We kiezen op basis van dat wat we lekker vinden. Een geweldige verpakkingsinnovatie gaat dus niet werken als het gebruikt wordt om een kwalitatief minder product erin te verpakken. Opgemerkt moet worden dat dit onderzoek zich alleen beperkt heeft tot de verpakking, niet tot de invloed van reclame of andere variabelen die een rol spelen. Af en toe verdwijnt er ook een goed smakend product van het schap, waar ik persoonlijk dan weer niets van snap. Maar zoals ik zou moeten weten is n=1 niet de juiste benadering.

Filosoof Bas Haring wist op het 25-jarig jubileum van de Vereniging van Verpakkingskundigen het de zaal mooi voor te houden. Als we van een product zeggen dat het veel verpakking is, dan wil dat niet zeggen dat de verpakking geweldig is, maar juist dat het eigenlijk een lege huls is. De verpakking doet er eigenlijk niet toe.

Conclusie is dat de verpakking ondersteunend en niet leidend blijkt te zijn. Het is maar dat we het weten. 

Ontwerpen van verpakkingen, een vak met veel dimensies.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren