Leven we tegenwoordig in het plastic tijdperk?

Expertartikelen | 1261 keer bekeken
Leven we tegenwoordig in het plastic tijdperk?

Eeuwenlang werden periodes van menselijke geschiedenis door historici en archeologen benoemd aan de hand van technologieën of materialen die de grootste impact hadden op de maatschappij. Voorbeelden hiervan zijn de Steentijd, de Bronstijd en de IJzertijd. Maar waar zijn we nu? Volgens onderzoekers is er maar een materiaal dat nu domineert: plastic.

Het idee van het vernoemen moet niet verward worden met geologische onderverdelingen van tijdperken, zoals de Vroege Antropoceen – een periode die ontstond uit enorme menselijke impact op de wereld.

Maar hoe moet de huidige periode gedefinieerd worden? Wetenschappers wijzen op een paar specifieke aanpassingen die mensen hebben aangericht, inclusief het consumeren in grote getalen van materialen als aluminium, beton en siliconen als bewijs van de invloed van mensen op aarde.

Maar volgens archeoloog John Marston heeft plastic er vooral voor gezorgd dat de cultuur rondom materialen voor altijd veranderd is. ‘Plastic wordt teruggevonden in alle lagen van onze bevolking en de bijbehorende vuilnisbakken.’

Natuurlijke productie
Er bestaat geen enkele plaats op aarde waar plastic op een natuurlijke wijze geproduceerd wordt, en de enorme variatie van synthetische polymeren zouden niet bestaan hebben zonder de menselijke hand. Sinds de uitvinding van de eerste plastic polymeren is er zo’n 6 miljard ton of plastic geproduceerd en over de hele wereld verspreid: van bossen tot oceanen.

In tegenstelling tot het Stenen en het Bronzen tijdperk, is plastic een flinke milieuvervuiler. Het is niet makkelijk afbreekbaar, en recycling is nog geen adequate oplossing gebleken. Dit betekent dat veel van plastic op plekken beland waar het niet thuis hoort. Ondanks dat miljoenen tonnen plastic gerecycled worden, eindigt eenzelfde aantal op de vuilnisbelt of – erger- in de zee. We zijn inmiddels op een punt beland waar voorspeld wordt dat er straks meer plastic dan vis in de zee drijft.

Zelfs als mensen hun plasticgebruik aan zouden passen, is de schade nu al nauwelijks meer te overzien. Wij hopen dat er straks een duurzaam tijdperk aanbreekt, wat plastic van de troon stoot en voorzichtiger met de wereld omgaat. 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • Inge Barmentlo
  04.02.2016 - 16:49 uur | Inge Barmentlo

  Consumenten willen nu al minder plastic. Verpakkingsindustrie vergis je niet en ga inderdaad voorop lopen. Ik heb inmiddels al duizenden herbruikbare broodzakken van biologisch katoen verkocht: allemaal consumenten die van het plastic af willen!

 • Ton Maas
  04.02.2016 - 14:54 uur | Ton Maas

  Ik heb afgelopen week al een reactie gegeven op de stelling dat er over enige tijd meer plastic in de zee te vinden is dan vis. Deze artikelen geven aan dat het in de verpakkingswereld begint te leven dat plastic als verpakking erg dominant is en het besef ontstaat dat er iets moet gebeuren vanuit deze industrie zelf. Dat is iets dat enkele jaren geleden nog ondenkbaar was. De consument wordt steeds kritischer en die gaat op termijn plastic weigeren als verpakking.
  Hoe dan ook: de tijden gaan veranderen en het is zaak nu voorop te lopen met milieuvriendelijke innovaties in plaats af te wachten en uiteindelijk toch maar te moeten volgen.

 • Henk Bharos
  04.02.2016 - 14:32 uur | Henk Bharos

  natuurlijk leven wij in die plastic---sinds ik geboren bent heeft mijn vader plastic gebruikt en nu mijn kinderen doen het nu nog steeds.
  mijn afval plastic was 30 jaar geleden 1 kg per maand nu is het al verdubbelt -van mijn kinderen is de plastic ook van 2 kg p/mnd nu ook 3 kg per mnd gestegen...
  ik heb zelfs een spel ontwikkelt van doorzichtig plastic en het idee is te koop voor klanten binding -ik maak van 4 afval plastic een boter kaas en eieren spel met meer dan 1000 meer mogelijkheden-

  best regards,

  technische directeur
  HENK BHAROS

 • S Buursma
  04.02.2016 - 14:26 uur | S Buursma

  Eindelijk wordt de waarheid over plastic geschreven. Al die reclame over oranje plastic mannetjes enz is onzin. 50% van het opgehaalde plastic verdwijnt alsnog in de verbrandignsoven. Er zijn straks meer plastickorrels dan zandkorrels op de stranden. Volgende generaties kunnen geen vis meer uit de oceanen eten ivm met plastic in de vissen.
  Hele groepen vogels sterven al als gevolg van de plasic soep. Ik zeg stoppen of veel statiegeld vragen, plastic maakt meer kapot dan U lief is.

 • Andries Bolding
  04.02.2016 - 14:22 uur | Andries Bolding

  Het klopt dat het moeilijk wordt om van plastic af te komen. Alhowel biodegradable films al in 2007 werden geintroduceerd en zelf een EU innovatie prijs won is het gebruik van deze films op beperkte schaal terug te vinden in de markt. Hetzij door kosten, hetzij door een gebrek aan toepassingsmogelijkheden. Daarnaast wordt plastic nog veel gebruikt als verpakking in de E-Commerce terwijl er genoeg papieren alternatieven beschikbaar zijn. Ook hier win soms het kosten voordeel maar misshien is het op de lange duur penny wise pound foolish.