Liever een robot of een geautomatiseerd systeem?

Expertartikelen | 1363 keer bekeken
Liever een robot of een geautomatiseerd systeem?

Wanneer zijn robots relevanter dan machines in de verpakkingsindustrie? En wanneer troeft een collaborative robot (cobot: samenwerkende robot (die vastgestelde opdrachten uitvoert in samenwerking met de mens als begeleider of uitlegger, in tegenstelling tot de robot die zelfstandig werkt) de gewone robot af? Drie experts die alles weten van de automatisering in de verpakkingsindustrie geven hun adviezen.

Voor iedereen die de afgelopen jaren de trends in de automatisering gevolgd heeft, is het duidelijk dat robots in de verpakkingsindustrie in de lift zitten. Sinds 2010 is de vraag naar industriële robots enorm gegroeid, door de voortzettende trend van automatisering en de doorgaande innovatieve, technische verbeteringen van industriële robots.

Het aantal robotinstallaties groeit: Tussen 2005 en 2008 werden er, volgens de Internationale Robot Federatie (IFR), jaarlijks gemiddeld 115,000 robotunits verkocht. Tussen 2010 en 2014 steeg dit aantal naar 171,000 units. Dit is een toename van 48% en dat geeft duidelijk weer hoe veel de vraag naar industriële robots wereldwijd groeit.

Cobots
Wat ook zo sterk groeit is een deelsegment van robots, namelijk collaborative robots, ook wel bekend als cobots. Deze sector groeit nog iets sneller. Het wereldwijde vooruitzicht voor de markt van cobots is een jaarlijkse stijging van meer dan 50% tijdens de periode van 2014-2019, zo voorspelt research bedrijf Technavio.

Dit betekent dat er meer opties zijn voor verpakkers als het aankomt op het maken van een beslissing over robots. Behalve de vraag “Wanneer is een robot handiger dan machines bij het verpakken?” kunnen ze zich nu ook afvragen. “Wanneer is een cobot handiger?”

We hebben deze vragen voorgelegd aan drie experts, die alles weten van de automatisering van de verpakkingsindustrie. Atef Massoud, motion en drives engineer bij Omron Automation and Safety, Alex Miller, woordvoerder van ABB Robotics en Scott Mabie, manager van Universal Robots North America. Dit is wat zij ervan vonden.

Wanneer is een robot handiger dan machines/automaten?

Massoud: Robots zijn handiger wanneer er altijd veranderingen en verbeteringen nodig zijn in een proces. Vooraf ingestelde machines en automaten geven de gebruiker geen flexibiliteit om het proces of het product te veranderen of verbeteren. Wanneer de klant iets anders wil, dan kost dit veel tijd en geld. Robots bieden de snelheid en flexibiliteit om veranderingen toe te passen in het product en het proces en om steeds weer nieuwe verbeteringen toe te passen.

Miller: Automatisering gebaseerd op robots is handig bij de verpakkingstoepassingen waar de productie constant ultieme flexibiliteit vereist. Vergeleken met machines zijn robots specifiek productief toepassingen met voedsel. Ze bieden hier de flexibiliteit die past bij een product met een korte levensduur, door constant het design van de verpakkingen te verbeteren en de eisen van de producties te spiegelen aan de industrie.

Systemen met robots hebben de mogelijkheid te wisselen tussen verschillende producten, producten van verschillende grootte, of andere verpakkingsinstellingen met weinig downtime. Dit maakt het voor de producenten mogelijk om zeer adequaat te reageren op veranderingen in de markt. Over het algemeen zijn machines ingesteld op één type product, of op één soort handeling en is er veel minder mogelijkheid om veranderingen aan te brengen.

Mabie: Voor wie een oplossing zoekt die meer dan één specifieke taak aan kan, is de robot handiger dan toegewijde machines, die toegepast worden met één doel.

Wanneer is een cobot handig?
Massoud: Wanneer er interactie is tussen en mens en een robot en er geaccelereerd, verbeterd en toegenomen moet worden in het proces en de efficiëntie daarvan. De combinatie en samenwerking kunnen een resultaat hebben dat voorbijgaat aan dat van de robot alleen of de mensen alleen. De samenwerking laat een nieuw gebied zien, dat voorheen niet in gebruik was. Namelijk dat van een opzichzelfstaande robot die zwakker, langzamer en minder precies is dan een mens.

Het is iets nieuws waarbij de robot op zich zelf nooit 100% kan behalen zonder veel dure toepassingen. Ook kan de mens op zich die snelheid, precisie en resultaten niet halen. Maar samen complimenteren ze elkaar en kunnen nieuwe hoogtes behaald worden.  

Miller: Cobots, of samenwerkende robot systemen, zijn op verschillende manieren heel nuttig, maar in het bijzonder is het handig voor applicaties waarbij een intensievere samenwerking tussen mens en robot van effectieve betekenis is bij het behalen van een doel. Bijvoorbeeld een samenwerkende robot deelt een werkplaats en werkt interactief samen met één of meer mensen.

In vergelijking met gewone 6-axis industriële robotsystemen, werken cobots langzamer en kunnen ze minder dragen. Dit maakt ze meer geschikt om te werken met lichte materialen. Een cobot is om die reden geschikt om een mens te assisteren bij een bepaalde soort productie of bij een verpakkingsomgeving waar flexibiliteit, repetitie en precisie van toepassing is.

Mabie: In tegenstelling tot traditionele industriële robots, zijn cobots lichtgewicht, flexibel en kunnen ze gemakkelijk verplaatst worden en opnieuw ingesteld worden voor nieuwe taken. Dat maakt ze uiterst geschikt voor de uitdaging waar de bedrijven mee te maken hebben om steeds ingewikkeldere processen in kleine batches te produceren. Bij traditionele robots kost de robot op zich al 25% van de totale systeem kosten, de rest gaat op aan programmering, setup, en speciale werkplaatsen. De tijd die het kost om een cobot uit te pakken en te installeren is in principe 1 uur. Het duurt maar 1 uur om de robot uit te pakken, op te stellen en te programmeren voor zijn eerste taak. Gemiddeld gezien betaald zo’n robot zichzelf terug binnen 195 dagen en daarmee is het de snelste in de industrie.

De term ‘samenwerken’ betekent niet alleen dat mensen direct kunnen samen werken met de robot zonder veiligheidsmaatregelen. Volgens ons staat de term ook voor het gemak in het gebruik. Een robot is niet echt collaboratief als hij niet gemakkelijk in gebruik is.  Ons R&D team is constant bezig om te verbeteren wat nu al de meest intuïtieve en toegankelijke robot interface op de markt is. Je hoeft niet online te zijn om een UR robot te programmeren, het gaat via een touchscreen direct naast de robot, of door simpelweg de arm van de robot te pakken en de gewenste beweging te demonsteren. 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren