Life Cycle Assessments: de invloed van softwarekeuze

Expertartikelen | 699 keer bekeken

Dat er veel factoren de uitkomst van een Life Cycle Assessment (LCA) studie beïnvloeden is bekend. Maar recent wetenschappelijk onderzoek wijst op de invloed van de softwarekeuze. Ondanks dat - zoveel mogelijk - dezelfde input wordt gebruikt, kunnen de uitkomsten van verschillende softwaretools significant verschillen.

LCA studies worden steeds populairder binnen de verpakkingsindustrie. Ze wijzen de grootste impactfacoren aan, kunnen het beslissingsproces ondersteunen en onderbouwen claims. Een belangrijke keuze die daarbij gemaakt moet worden is de software. De meest populaire programma's die voldoen aan de ISO normen (14040/14044) zijn SimaPro en GaBi.

Simplificeren
Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat de verschillen in resultaten tussen SimaPro, GaBi, COMPASS en Package Modeling zo groot kunnen zijn dat ze beslissingen kunnen beïnvloeden[1]. Drie verpakkingssystemen werden onderzocht, en vaak verschilde de conclusie welke verpakking de minste impact had. Hoewel de precieze oorzaken van de verschillen verder onderzocht zouden moeten worden, zijn er wel indicaties. Zo bieden de programma's soms data die het modeleren simplificeren. SimaPro, bijvoorbeeld, heeft een dataset van het complete proces van een aluminium blikje. Ook zijn recyclepercentages niet altijd aan te passen, waardoor programma's met verschillende percentages rekenen.

Tot een soortgelijke conclusie komt een Deens onderzoek, hoewel deze iets genuanceerder is. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van GaBi en SimaPro in de meeste gevallen (bijna) identiek, maar kunnen ze in sommige gevallen de conclusies van de LCA studie veranderen[2]. In hun onderzoek vonden zij in 6 van de 100 gevallen significante verschillen.  Als oorzaak worden voornamelijk de verschillen in databases genoemd.

Bewustzijn
Wat kunnen we met deze informatie? Deze kennis bepleit een kritische doch constructieve blik ten opzichte van kennis afkomstig van LCA's. Het laat zien dat ook op softwareniveau geen appels met peren moeten worden vergeleken. Maar ook is het bewustzijn van de verschillen belangrijk voor nog uit te voeren LCA's, door het belang te onderstrepen van consequent softwaregebruik. Daarnaast zou overwogen kunnen worden om, zeker als er veel gelegen is aan de uitkomst, resultaten te vergelijken met die van andere softwareprogramma's.

Dit artikel is geschreven door Mart Rozema.


[1] Speck, R., Selke, S., Auras, R., & Fitzsimmons, J. (2015). Choice of Life Cycle Assessment Software Can Impact Packaging System Decisions. Packaging Technology and Science, 28, 579-588.

[2] Herrmann, I.T., & Moltesten, A. (2015). Does it matter which Life Cycle Assessment (LCA) tool you choose? - a comparative assessment of SimaPro and GaBi. Journal of Cleaner Production, 86, 163-169.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • 04.11.2015 - 13:35 uur | Mart Rozema

    They have been added, thank you for reminding!

  • Ruba Fanous
    02.11.2015 - 13:17 uur | Ruba Fanous

    Interesting article. Could you please share your sources (for example the American and Danish studies you refer to in your article)? Thanks!