Life Cycle Assessments: van quickscan tot labtest

Expertartikelen | 918 keer bekeken

Een Life Cycle Assessment (LCA) kan op vele niveaus worden uitgevoerd: van 'quickscan' tot complete LCA. Alan Campbell (The LCA Centre) bepleit dat labtesten gecombineerd met kennis en ervaring uit de industrie nodig zijn om onderbouwde conclusies te kunnen trekken.

De meest eenvoudige vorm van een LCA studie is een 'quickscan'. Hierbij blijft de studie beperkt tot de belangrijkste processen, waardoor de studie snel, goedkoop en eenvoudig uit te voeren is. De resultaten zijn dan echter globaal, en vooral geschikt voor intern gebruik. Wie meer nauwkeurigheid verlangt, bijvoorbeeld om een duurzaamheidsclaim te onderbouwen, zal een uitgebreidere LCA moeten (laten) uitvoeren. De bekendste programma's die aan de ISO normen voldoen zijn GaBi en SimaPro.

Volgens Alan Campbell gaat dit niet ver genoeg en zijn labtesten nodig om tot onderbouwde conclusies te komen. Zijn aanpak bestaat uit mechanische testen en materiaal decompositie. De mechanische testen zijn nodig om te zorgen dat je appels met appels vergelijkt: een vergelijking is scheef als de ene verpakking  betere mechanische eigenschappen heeft dan de andere.

Materiaalanalyse
Daarna wordt met onder andere röntgen- en infraroodstraling de exacte materiaalsamenstelling bepaald. Als voorbeeld geeft Campbell een patatbakje. 'In eerste instantie zou je zeggen: dit is 20 gram polystyreen. Maar na materiaalanalyse blijkt deze eigenlijk uit vijf materialen te bestaan. Zo zit er bijvoorbeeld 12,5 gram HIPS (High Impact Polystyrene) en een half gram titaandioxide in. Door 'reverse engineering' kunnen de werkelijke productieprocessen achterhaald worden, bijvoorbeeld het malen en mengen van de componenten. Daar is echter wel kennis en ervaring vanuit de industrie voor nodig.'

Kun je voor de materiaalsamenstelling dan niet de materiaalspecificatie van de leverancier gebruiken? Volgens Campbell inderdaad niet: 'leveranciers willen hun verdienmodel niet weggeven, en leveren daarom minimale informatie aan. Ook komt het voor dat hun leveranciers goedkopere stoffen bijmengen'.

De resultaten van een berekening zonder labtest kunnen volgens Campbell tot 50% afwijken ten opzichte van resultaten met een labtest. 'Er is niets mis met tools als SimaPro en GaBi, maar als je input niet goed is, maakt het niet wat je gebruikt'. 

Eerder schreef Mart Rozema een artikel over de invloed van softwarekeuze op een LCA. Dat artikel is hier terug te lezen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren