'Makkelijk' is het toverwoord bij recyclen

Ondernemerstips | 1193 keer bekeken

Wie zijn afnemers en consumenten wil aanzetten tot het recyclen van verpakkingen, zal vooral makkelijk moet denken. Dit was afgelopen week op het congres Packaging Waste and Sustainability de boodschap van Ben Blydenstein, marketing director van golfkarton producent FEFCO. "Over recyclen wordt vaak moeilijk nagedacht, terwijl sommige makkelijke oplossingen al voor grote veranderingen kunnen zorgen."

Volgens Blydenstein kunnen er vooral bij het proces van transport en retail grote stappen gemaakt worden. "Bij het transport is het een kleine aanpassing om dozen te maken van golfkarton die makkelijk in elkaar passen. Hierdoor neem je minder ruimte in in de vracht, wat betekent dat er meer vervoerd kan worden." Als de transportkosten berekend worden aan de hand van Dimension Weight Pricing, waarbij gekeken wordt naar volume in plaats van gewicht, kan dit voor u als bedrijf ook kosten besparen.

Ook bij de retailer valt er nog veel te verbeteren. Volgens Blydenstein is 'makkelijk' hierbij het toverwoord: "Als iets gemakkelijk uit te voeren is, zal het ook daadwerkelijk sneller gebeuren." Deze vlieger gaat niet alleen op voor het recyclen van verpakkingen. "Het moet makkelijk zijn om de doos te openen, te herkennen, makkelijk om in een schap te plaatsen en om producten eruit te halen. Allemaal zaken die het voor klanten aantrekkelijker maakt het product te kopen."

Als het gaat over het vergemakkelijken van recyclen, zijn er volgens Blydenstein vier punten om vooral op te letten: het makkelijk in elkaar vouwen van een doos, gebruik van 1 materiaal, weinig tot geen tape en het product moet volledig recyclebaar zijn. "Tape kan bijvoorbeeld makkelijk vervangen worden door handige vouwranden. Dit zorgt er ook voor dat een doos makkelijker op te vouwen is."

Deze maatregel zal het ook voor consumenten makkelijker maken om te recyclen. "Het kan dan allemaal in 1 keer de papierbak in." Ook het scheiden van ander afval kan vergemakkelijkt worden volgens de marketing directeur. "Door afvalbakken te gebruiken met bakken voor verschillende materialen, is de drempel voor veel consumenten een stuk lager geworden."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren