Met 3D printen uw verpakking sneller op de markt

Expertartikelen | 2338 keer bekeken

Als producent wilt u uw product zo snel mogelijk op de markt hebben. Maar tussen het idee en de eerste keer dat het in de schappen ligt, zit vaak een hele tijd. Een niet voor de hand liggende oplossing om dit proces te versnellen zit hem in 3D printen.

Prototype
De eerste stap in dit proces die versneld kan worden door 3D printen is het maken van een prototype. 3D printen wordt niet voor niets weleens aangeduid als 'rapid prototyping'. Door zelf een ontwerp te maken op de computer en uit te printen, staat het binnen een paar uur voor uw neus. Dit in tegenstelling tot verschillende prototypes die vaak in Azië geproduceerd worden en dus lang op zich laten wachten. Doordat het prototype geprint wordt door de ontwerper, is het ook makkelijker om snel aanpassingen te doen.

De meest gebruikte stof voor prototypes is PLA, een kunststof die bijna niet krimpt als hij geprint wordt en ideaal is voor objecten met scherpe randen en hoeken. Hoe ingewikkeld uw prototype dus ook is, het kan uit een 3D printer komen.

Product
Als het prototype is goedgekeurd, kan het maken van het product beginnen. Maar daar gaat ook vaak een lange tijd overheen. Wie wil dat zijn product sneller in de winkel ligt, kan in sommige gevallen niet alleen het prototype, maar ook het product zelf printen. In veel gevallen is het zelfs makkelijker om een product via de 3D printer te produceren dan in een standaardfabriek: veel oude machines zijn niet ingesteld op lastige hoekjes, randjes en andere bijzonderheden aan een product. Een 3D printer kan hier beter mee omgaan.

Let wel op: dit is vooral voordelig in een lage oplage, omdat de productiekosten van 3D printen momenteel nog aan de hoge kant zijn. Een eerste oplage maken is dus bijvoorbeeld handig, een gehele voorraad printen kan al snel hoog in de kosten lopen.

Verpakking
Uit de 3D printer kunnen ook uw verpakkingen voor een product komen. Vooral de productie, waar nu vaak nog metalen mallen voor gebruikt worden die veel ruimte in beslag nemen, kan veel makkelijker. Via 3D printen kunnen deze mallen makkelijker opnieuw gemaakt worden, eventueel met een kleine wijziging. Ook zouden verpakkingen op basis van digitale mallen direct geproduceerd kunnen worden. Dat bespaart u dus niet alleen ruimte, maar ook tijd en dus kosten.

Kortom, 3D printen brengt een hoop snelheid en flexibiliteit in de keten. Hierdoor kan u uw product sneller op de markt brengen, wat zorgt voor meer omzet!

Dit is het derde artikel in een nieuwe reeks over 3D printen. Onze partner Vink Kunststoffen levert 3D printers en 3D printoplossingen voor de verpakkingssector.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren