Mogen bioplastics in de GFT-bak?

Expertartikelen | 783 keer bekeken
Mogen bioplastics in de GFT-bak?

Als milieubewuste Amsterdammer heb ik het er in onze hoofdstad maar moeilijk mee dat we hier nog steeds niet ons waardevolle GFT-resten kunnen scheiden en dus ook niet de biobased verpakkingen die daarin thuishoren. De meeste Amsterdammers en andere groot-stedelingen hebben trouwens ook geen plek voor een eigen composthoop. De hoogbouw, de grachten en de stadse postzegeltuintjes zijn er gewoon niet op berekend.

Maar daardoor lopen we tenminste niet aan tegen het probleem van wat er wel of niet in de GFT-bak mag. Eigenlijk is het best eenvoudig: organisch keuken- en tuinafval mag in de GFT-bak en dat geldt ook voor alle bioplastic tassen en verpakkingen die voorzien zijn van het kiemplant-logo. Maar, waarom is hier dan zoveel verwarring over?

De meeste mensen denken dat composteerbare verpakkingen in je eigen composthoop of op straat kunnen afbreken. Dat is helaas niet het geval. In ons Nederlandse klimaat breekt geen enkele bioplastic zomaar af omdat daar de juiste warmte, vochtigheid en microben voor nodig zijn, allemaal tegelijkertijd. En hier of in de oceanen is dat zelden het geval. Maar als de composteerbare bioplastics via de GFT-bak in de composteringsinstallatie terechtkomen, dan verdwijnen ze als sneeuw voor de zon.

Gemeenten
In Nederland hebben we het bizarre systeem dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor het inzamelen en verwerken van ons afval. Dat betekent dus dat in elke gemeente een aantal ambtenaren zich moet buigen over het scheiden en inzamelen van papier, glas, plastic, textiel, GFT en restafval en daar zelf contracten voor moet afsluiten met recycling- en afvalverwerkende bedrijven. Een strakkere coördinatie vanuit de overheid zou hier weleens kunnen zorgen voor een fikse besparing op de belastingcenten.

Wat het nog lastiger maakt, is dat iedere gemeente ook nog eens andere spelregels hanteert. Zo is bijvoorbeeld Almere nog de énige gemeente in Nederland waar men het GFT-afval nog in gewone plastic zakken mag inzamelen. Huh? Inderdaad.

We moeten heel erg zuinig zijn op de kwaliteit van onze akkers. Dat betekent ook dat we goed moeten opletten op wat er op onze akkers terecht komt: de compost. Indien er tassen en verpakkingen van gewoon plastic in de GFT-bak terecht komen, komen die ook deels op onze akkers terecht. En dat moeten we met z’n allen niet willen!

Compost
Het  behouden van waardevolle grondstoffen en nutriënten behoren bij een gezonde biobased en circulaire economie. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze grondstoffen weer terecht komen daar waar ze vandaan komen? Precies, door het op juiste wijze inzamelen van GFT en te verwerken tot gezonde compost.

De composteringsbranche heeft in samenwerking met de Vereniging Afvalbedrijven aangegeven dat zij last hebben van de olie-folies en dat zij graag zouden zien dat alle olie-folies vervangen worden door composteerbare bioplastics die gecertificeerd zijn met het kiemplantlogo. De composteerders willen graag meer GFT inzamelen en de composteerbare bioplastic tassen en verpakkingen die daaraan bijdragen, zijn dan ook van harte welkom in de GFT-bak. Óók in Almere.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren