Nieuwe ontwerptrend: agile design

Expertartikelen | 1047 keer bekeken
Nieuwe ontwerptrend: agile design

Verpakkingen kunnen op vele manieren ontworpen worden, maar de meest gebruikte methode is die waarbij besluiten van discipline naar discipline gaan.

Marketing stelt doelen vast, creatieve ontwerpers komen met voorstellen, de engineers en verpakkingstechnologen gaan er mee verder, de proces engineers richten het proces in, inkopers en logistieke medewerkers beschouwen de consequenties en komen met oplossingen, en productie gaat er mee aan de slag en uiteindelijk wordt er geproduceerd.

Dit model wordt ook wel het watervalmodel genoemd, vooral omdat er geen weg terug lijkt als een besluit genomen is. Het is verre van ideaal om op deze wijze een verpakking te ontwerpen en zoals al eerder geschreven, eigenlijk moeten al deze disciplines aan tafel zitten voor het nemen van een besluit. In de praktijk gebeurt dat gelukkig steeds meer.

Agile Design
Af en toe komen er trendy verschijnselen voorbij. Een van die trends is agile design: behendig, vlug, lenig ontwerpen. Niet meer volgens het watervalmodel, maar in een team waarbij alle informatie voor handen is en op vele terreinen tegelijk stappen worden gemaakt die vervolgens op elkaar afgestemd worden.

De term ‘agile’ komt voort uit de softwarewereld waar met deze methode grote vorderingen zijn gemaakt in het realiseren van programma’s. De vraag die daarbij beantwoord wordt is vooral gericht op wat de klant wil en het vertalen van zijn eisen en wensen. Deze kleine stukjes software worden vervolgens ingebouwd in het geheel. Het lijkt daarmee ook op reverse engineering, of reverse design; eerst het eindresultaat neerzetten en daarna terugwerken om het gerealiseerd te krijgen.

Consequenties
Op Universiteit Twente wordt veel aandacht besteed aan ontwerpmethoden. Sommige universiteiten werken vanuit één ontwerpmodel, maar in Twente wordt juist getracht het beste model voor het probleem te kiezen en op basis hiervan te werken. Een vraag die zich opwerpt is waarom zoveel verschillende modellen nodig zijn, of waarom er überhaupt modellen nodig zijn. Uit alle beschrijvingen van modellen blijkt dat er vele disciplines betrokken zijn bij het realiseren van een ontwerp en dat maakt het nemen van besluiten lastig. Consequenties voor andere disciplines moeten immers ook bekeken en afgewogen worden.

Als er één ontwerper is die zijn eigen ontwerp volledig kan bepalen en dit stap voor stap kan doen met voldoende budget, dan maakt de methode eigenlijk niet zoveel uit. Er zijn genoeg ontwerpers te vinden die op deze wijze een fiets, een auto, een stofzuiger ontworpen hebben. Aangezien dit niet altijd de meest efficiënte en effectieve wijze is voor een bedrijf, werkt methodisch ontwerpen.

Materialen
Bij het ontwerpen van verpakkingen zijn veel disciplines betrokken. Agile ontwerpen kan dan heel goed werken. De kracht van een goede verpakkingsontwerper is dat hij/zij beseft wanneer hij/zij een voorbeeld van een mogelijke uitwerking op tafel moet leggen. Het tonen van een fysieke oplossing werkt nog altijd het beste, omdat veel mensen moeite hebben zich iets goed in te kunnen beelden.

Bij het ontwerpen in papier en karton kan eenvoudig en snel een fysiek model gemaakt worden van het ontwerp, inclusief bedrukking. Bij het ontwerpen in kunststof kan met behulp van 3D printen het ontwerp ook snel gepresenteerd worden. Niet altijd met het uiterlijk zoals het er later uit gaat zien, maar wel dichtbij het eindresultaat. Overigens kunnen tegenwoordig tegen niet al te hoge kosten proefseries van PET flessen gemaakt worden als wordt uitgegaan van bestaande preforms.

Bij het ontwerpen van glazen verpakkingen is het lastiger. Massief acryl modellen kunnen gemaakt worden die er uitzien alsof het glazen flessen zijn, maar de levertijd is vrij lang en de kosten zijn hoog. Uit houten vormen kunnen een beperkt aantal flessen geblazen worden, maar ook hiervoor staat enige levertijd. Voor ontwerpen in metaal is het ook lastig om snel over modellen te kunnen beschikken. Met lasersnijden en handmatig vormen met hulp van gereedschap kunnen modellen gemaakt worden, maar dan moet er wel een werkplaats beschikbaar zijn gedurende het project.

Het is niet voor niets dat agile design voortkomt uit de wereld van software. Het maken van werkbare modellen wordt daar niet gehinderd door fysieke materialen. Voor verpakkingen hangt het af van wat ontworpen wordt.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren