Nieuwe regels voor de toekomst van verpakken

Columns | 693 keer bekeken
Nieuwe regels voor de toekomst van verpakken

‘Als we niet van richting veranderen, dan eindigen we daar waar we naartoe op weg zijn.’ Deze oude maar beroemde uitspraak van de monnik Lao Tzu is in deze eeuw rondom verpakkingen heel erg actueel.

Ook in ons kleine landje zijn we ons ervan bewust dat er iets moet gebeuren en daarom anticipeert de overheid daarop met een nieuw rijksbreed programma: ‘NL Circulair in 2050’. Om van richting te veranderen voordat we eindigen waar we naartoe op weg zijn, dus.

Volgens het programma gaan we met z’n allen streven naar een economie waarbij we alleen nog duurzaam geproduceerde, hernieuwbare of algemeen beschikbare grondstoffen gebruiken en zo weinig mogelijk afval achterlaten. En wanneer producten dan uiteindelijk toch moeten worden afgedankt (na hergebruik) dan is het de bedoeling dat ze zo hoogwaardig mogelijk gerecycled  worden om van het recyclaat weer nieuwe producten te kunnen maken.

Het programma heeft drie duidelijke doelstellingen en als je die vertaalt naar verpakkingen dan gaat het om o.a.:

  • verpakkingsmaterialen zo hoogwaardig mogelijk recyclen zodat er minder afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen zal zijn
  • het vervangen van fossiele, uitputbare en niet-duurzaam geproduceerde grondstoffen in verpakkingen door wel-duurzaam geproduceerde, hernieuwbare en onuitputbare grondstoffen
  • redesign van verpakkingen t.b.v. recycling, het ontwikkelen van nieuwe productiemethodes en daarnaast moeten we in de toekomst ook anders met onze verpakkingen omgaan.

Een belangrijke reden is dat we niet meer afhankelijk willen zijn van fossiele bronnen en de import daarvan. Dit om future proof te zijn en om ons natuurlijk kapitaal te behouden. Maar wat mij betreft óók om hier werkgelegenheid te creëren en daarbij ook het economische businessmodel hier te behouden.

De term ‘circulaire economie’ kan overigens nog weleens verwarring scheppen. Een gewone PET-fles die van olie gemaakt is, is uitstekend recyclebaar en past daardoor dus in principe in het circulaire systeem. Maar deze PET-fles past niet bij de bovenstaande doelstellingen want gemaakt van fossiele, uitputbare en niet-duurzaam geproduceerde grondstoffen. De term ‘bio-economie’ dekt beter de lading van de doelstellingen. Dan gaat het om een circulaire economie die gebaseerd is op bovenstaande niet-fossiele doelstellingen.

In de huidige praktijk blijkt er nog veel te moeten gebeuren. Onlangs waren de chipszakken, vleestrays en gekleurde PET-flessen weer in het nieuws omdat ze zoveel problemen veroorzaken in de afvalfase. Het is hoognodig dat we heel kritisch naar alle productgroepen gaan kijken en dat er alternatieven komen die passen bij de bovenstaande doelstellingen. Ik nodig gegadigden graag uit om te reageren om samen met mij actie te ondernemen.

In Amsterdam bevindt zich overigens de Bioplastics Hub die vol staat met biobased en circulaire retailverpakkingen die allemaal al passen bij de bovenstaande doelstellingen. Brand owners en retailers kunnen terecht voor advies rondom het toekomstbestendig verpakken van hun producten. De doelstellingen zijn helder: aan de slag dus!
Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren