Ongelimiteerd ontwerpen met 3D printen

Expertartikelen | 1302 keer bekeken

Designers waren de laatste decennia verbonden aan een vast patroon van ontwerpen. Zelfs de digitale revolutie kon daar geen verandering in brengen. Maar met de opkomst van 3D printen is de ontwerper vrijer geworden - de barrières bevinden zich enkel nog in zijn eigen creativiteit.

Als je het kan tekenen, is het mogelijk je ontwerp te printen met 3D. Veel ontwerpers zullen hier even raar van opkijken, maar nu fabricagetechnologie als 3D printen zich verder ontwikkelen, vervagen de vroegere beperkingen van het ontwerpen van een verpakking. Deze traditionele vorm van ontwerpen heeft zich vooral ontwikkeld door de massaproductie die een steeds grotere rol ging spelen. Waar eerst vooral verpakkingen ontworpen werden met simpele, rechte hoeken en niet teveel uitsteeksels, biedt zich met deze 'nieuwe' technologie een heel scala aan mogelijkheden aan.

Moeilijk is niet automatisch duur
Moeilijkere ontwerpen worden met het ontwerpen met behulp van een 3D printer niet automatisch meer duurder, lastiger en langer durende projecten. Doordat de printer makkelijk in verschillende bochten kan bewegen en simpelweg uitprint wat jij als ontwerper op de computer hebt getekend, is alles mogelijk. Niet alleen is het mogelijk om nieuwe ontwerpen te printen, ook het is mogelijk om met verschillende materialen tegelijkertijd te werken. Waar ontwerpers bij traditionele productie vooral tegen moeilijke hoeken aanliepen, is dat voor een 3D printer - mits het juiste ontwerp - geen enkel probleem. De patronen worden geprint op een resolutie van bijna tien micrometers, wat kan zorgen voor een geometrie die zo gecompliceerd is dat hij met de 'echt wereld' kan concurreren.

Dat vraagt niet alleen om een nieuw ontwerp, maar ook om een nieuw soort ontwerper. De mensen die de ontwerpen maken, zullen zich moeten realiseren dat er geen beperkingen meer zijn bij het ontwerpen van nieuwe prototypes. 'The sky is the limit' was zelden zo toepasselijk. 

3D printen biedt ook een economisch voordeel. Met productontwikkeling aan de hand van 3D printen kan namelijk wel 40 procent aan kosten bespaard worden. Daar geeft Vink in oktober een aantal trainingen in. Inschrijfformulier en meer informatie vind je hier.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren