Recyclen van 3D printmateriaal steeds meer in opkomst

Expertartikelen | 1608 keer bekeken

De markt van 3D printen ontwikkelt zich razendsnel. Stonden we een aantal jaar geleden nog raar te kijken van alle producten die uit de printer komen, tegenwoordig zijn we al bezig met de volgende trend: het verduurzamen van de sector.

Op zichzelf is 3D printen al erg milieuvriendelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vrachtwagens die niet meer ieder prototype los hoeven te vervoeren. Maar wie verder wil gaan en het gehele proces wil verduurzamen kan kijken naar gercyclede filamenten. De inkt voor de 3D printer is inmiddels al van veelal gerecycled plastic te verkrijgen en er zijn verschillende bedrijven die zich daarmee bezig houden.

Dat zal het 3D printen nog toegankelijker maken. De prijs daalt al steeds sneller en de markt wordt toegankelijker, maar vooral de 'inkt' blijft - net als bij gewoon printen - een dure factor. Met de komst van deze duurzame oplossing zal dit waarschijnlijk op den duur goedkoper worden.

Vooral PE en PP, de specialere kunststoffen, worden onderzocht om te gebruiken voor dit recyclingproces. De kunststoffen die over zijn of niet gebruikt worden scheiden we bij Vink en maken hier nieuwe draden van die we kunnen gebruiken. Ook halen we bij klanten oude materialen op, die we weer verwerken in ons nieuwe product.

Kwaliteit
Belangrijk is daarbij natuurlijk dat de kwaliteit niet achteruit gaat - een veelgehoord argument als het gaat om recyclen van kunststof. Daar ligt dan ook direct voor alle bedrijven de grootste uitdaging: niet alle kunststofproducten bestaan uit te extruderen materiaal, waardoor deze lastiger te gebruiken zijn als recyclingsmateriaal. In samenwerking met Better Future Factory wordt er onderzoek gedaan en expertise gedeeld, om een zo goed mogelijk product af te leveren.

BFF heeft sinds kort al een recyled materiaal, ABS, gemaakt van auto dashbords, gelanceerd onder het merk refil. Vink merkt dat onder andere vervuiling van het gerecyclede materiaal de grootste hoofdpijn geeft. Genoeg werk nog aan de winkel dus, maar eind 2015 hopen wij van Vink de eerste volledig recyclede filamenten op de markt te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren