Steeds meer materiaal geschikt voor 3D printen

Expertartikelen | 1102 keer bekeken
Steeds meer materiaal geschikt voor 3D printen

Met de opkomst van 3D printen wordt het aantal materialen dat door de printer verwerkt kan worden steeds groter. Waar eerst voornamelijk PLA en ABS gebruikt werd om te printen, zijn nu ook andere kunststoffen makkelijker te gebruiken in de 3D printer.

Toen 3D printen opkwam, waren het vooral PLA en ABS die gebruikt werden voor het maken van filamenten. De meest gebruikte kunststof is polylactide (PLA), een duurzaam alternatief voor traditioneel kunststof. De stof is ondoorzichtig tot semi-transparant en krimpt bijna niet als het gebruikt wordt in een 3D-printer. ABS wordt ook wel liefkozend 'Lego-kunststof' genoemd, naar de speelgoedblokjes die van dit materiaal gemaakt worden. Het is de stof die het langst in gebruik is in de wereld van 3D printen. 

Met de opkomst van nieuwe innovaties en printers wordt ook het aantal kunststoffen dat wordt gebruikt uitgebreid. Wie kiest voor een hoogwaardige FFF printer kan rekenen op meer mogelijkheden. Het materiaal Polyether ether ketone (PEEK) is nu door een aantal fabrikanten verwerkt als filament. Dit is een zeer hoogwaardige kunststof. Het is een stijf materiaal, dat na het printen tot 250 graden verhit kan worden. Hierom is het materiaal uitermate geschikt voor de medische wereld.

Ook polyetherimide (PEI) kan sinds kort gebruikt worden in 3D printers. Dit materiaal is amberkleurig en is goed steriliseerbaar. Het is quasi transparant voor infrarood licht en is goedgekeurd voor rechtstreeks contact met levensmiddelen. Als een van de laatste ontwikkeling is ook Nylon 46 te verkrijgen als filament. Ook dit heeft een hogere smelttemperatuur dan gewoon nylon en kan tot bijna 300 graden verhit worden zonder te smelten. 

Belangrijk hierbij te vermelden is dat met de ontwikkeling van filamenten ook de ontwikkeling van printers hard gaat. Niet iedere printer is geschikt voor deze filamenten. Contact de professional dan ook vooral voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 23.06.2016 - 13:22 uur | Frits Irrgang

    Controleer heel goed of PEEK of PEI wel geschikt is voor medische toepassingen. Het hangt namelijk af van de kunststofcomponenten als initiatoren, inhibitors enz, of de kunststof geschikt is voor medisch gebruik. D.w.z. een kunststof kan geschikt zijn, een andere soortgelijk type niet.