'Supermarkten zijn de nieuwe videotheken: ze zullen in verval raken'

5 minuten met | 964 keer bekeken
'Supermarkten zijn de nieuwe videotheken: ze zullen in verval raken'

Iedere week zit Verpakkingsprofs 5 minuten met iemand uit de verpakkingsbranche om de tafel. Deze week met Arie Barendregt, Commercieel Directeur bij De Jong Verpakking BV

Hoe bent u in de verpakkingsbranche terecht gekomen?
Ik ben in 1987 als business-to-business rayonvertegenwoordiger Gelderland en Overijssel voor de verpakkingsgroothandel Dekker Verpakking in Weesp gaan werken, tegenwoordig onderdeel van Antalis Packaging in Almere. In 1990 ben ik als account manager voor Miedema Cartonnage gaan werken en vanaf de helft van de 90er jaren ben ik andere verkopers het verpakkingsvak gaan leren en die mannen ook gaan aansturen.

Waar bent u het meest trots op in uw loopbaan?
Ik ben trots op de succesvolle marketing- en verkoopacties in het buitenland waardoor Lantech in Cuijk sterk gegroeid is bij Europese bouwers en integratoren van verpakkingslijnen, op de voorbereiding van de marktentree van de Nederlandse machines van Lantech op de Amerikaanse markt, op de 'against all odds' groei van de verkoop bij SCA Zaandam en op de succesvolle marktentree van De Jong Verpakking op de Engelse markt.

Wat typeert u in uw werkwijze?
Ik geloof heilig in een grondige voorbereiding van een planmatige aanpak. Marketing wordt gebruikt om elk onderdeel (grootte, winstgevendheid, afnemers, concurrentie) van een doelmarkt eerst grondig te bestuderen en de impact van een marketingplan voor de andere bedrijfsdisciplines (financiën, IT, productie, logistiek, sales, personeelszaken) vooraf te bepalen. Dat papieren plan wordt daarna eerst gevolgd door bezoeken en gesprekken ter plaatse in een doelmarkt. Vervolgens wordt er gericht een verkoopactie ingezet en als deze succesvol is wordt er snel opgeschaald naar veel grotere sales- en marketingacties.

Welke veranderingen in de verpakkingswereld moeten we in de gaten houden?
De thuisverkoop via nu nog alleen internet en straks via online televisie en vooral virtual reality zal gaan leiden tot een sterke reductie van supermarkten. Wat zal gaan komen is de virtuele supermarkt en vele producten en boodschappen zullen in toenemende mate bij mensen thuisbezorgd gaan worden in veel eenvoudigere, goedkopere, lichtere en duurzamere verpakkingen. Supermarkten zullen zonder twijfel achter de kruideniers en de videotheken aangaan en in het beste geval vervangen worden door 'snel kopen en snel halen' winkels voor de meest gevraagde artikelen.

Welke buitenlandse innovaties moeten volgens u naar Nederland komen?
Er is nu al 'agile marketing' waarbij marketingacties in multidisciplinaire werkgroepen worden voorbereid en uitgewerkt. Er zal echter ook 'agile purchasing' moeten gaan komen om de eenzijdige focus van inkopers op lagere product- en verpakkingsprijzen om te zetten in studies hoe ketenkosten kunnen worden gereduceerd. Een doos kost maar 40 eurocent, maar alle kosten en handelingen rondom die doos maar liefst 2 euro. De grote multinationals zijn volop met ketenkostenbesparing bezig, maar de vele midden- en kleinbedrijven missen visie en mankracht en blijven traditioneel inkopen.

Wat inspireert u als ondernemer?
Het is veel eerder: wie inspireert mij als ondernemer? Dat zijn 2 mannen: Richard Branson die met ballonvluchten en speedboten wereldwijd de marketingaandacht op de producten van Virgin vestigde en alle ruimte aan zijn mensen geeft bij de groei, en Wim van der Leegte van VDL Industries die zijn vaders bedrijf uitbouwde tot een groep van 80 bedrijven door vast te houden aan winstgevendheid, kerncompetenties (metaal) en bestaande management teams. Een man kan letterlijk het verschil maken door andere mensen te coachen, te stimuleren en te motiveren. Helaas zijn er ook de nodige voorbeelden van het tegendeel.

Ook meedoen aan de rubriek 5 minuten met? Dat kan! Stuur uw gegevens naar redactie@verpakkingsprofs.nl en we nemen contact met u op.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren