THT-datum op lang houdbare producten; hasta la pasta?

Columns | 1581 keer bekeken

Al eerder schreef ik een blog over producthoudbaarheid. Er valt namelijk nogal wat te zeggen over de houdbaarheidsdatum van voedingsproducten. Zo ook nu, want in een tijd waarin voedselverspilling een issue is, bieden nieuwe maatregelen wellicht een uitkomst. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als de THT-datum op lang houdbare producten verdwijnt?

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken pleit voor deze aanpassing van Europese regels. Zij en haar Zweedse collega zouden graag zien dat de THT-datum op producten als pasta, rijst en koffie compleet verdwijnt. Volgens het duo bederven deze producten niet of nauwelijks. Toch kiezen veel consumenten liever voor zekerheid en zo eindigen veel prima producten vroegtijdig bij het afval. In Europa wordt naar schatting 89 miljoen ton voedsel jaarlijks verspild; schrikbarend! En dit terwijl de natuurlijke hulpbronnen voor voedselproductie zwaar onder druk staan, dit maakt voedselverspilling een maatschappelijk en economisch probleem. Het weglaten van de THT-datum zou deze onnodige voedselverspilling deels kunnen voorkomen.

Met hetzelfde doel in gedachten bundelden Nederland en Zweden de krachten en dienden het verzoek in bij de Europese commissie om rijst, pasta en koffie toe te voegen aan de lijst met producten zonder verplichte houdbaarheidsdatum. Helaas is het hanteren van die lijst nog vrijwillig, maar het plan is deze  bindend te maken voor alle Europese lidstaten. Verder wensen Nederland en Zweden nader onderzoek naar belemmerende regelgeving en zien zij graag dat consumenten geïnformeerd worden over de haken en ogen van houdbaarheidsdata.

De Europese Commissie heeft inmiddels laten weten de voorstellen van Nederland en Zweden zeer serieus te nemen. Dat blijkt, want in mei is het verzoek behandeld als een officieel agendapunt tijdens de vergadering van de ministers van Landbouw van alle Europese lidstaten. Uitkomst: een flinke meerderheid van de landen in de EU wil dat de Europese Commissie de lijst met niet-houdbare producten uitbreidt. Pasta, rijst en koffie zijn dé kanshebbers om op deze lijst te komen. Het ziet er dus goed uit voor Dijksma en haar Zweedse bondgenoot.

Wat denk jij van de kwestie? Gebruik jij producten als rijst, koffie en pasta nog na de aangegeven houdbaarheidsdatum?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren