'Verpakkingen spelen de meest zichtbare rol in duurzame wereld'

5 minuten met | 770 keer bekeken
'Verpakkingen spelen de meest zichtbare rol in duurzame wereld'

Iedere week zit Verpakkingsprofs 5 minuten met iemand uit de verpakkingsbranche om de tafel. Deze week met Hein van den Reek, Business Development director bij Billerudkorsnäs, producent van slimme verpakkingspapieren die bijdragen aan een duurzame toekomst. Binnen het bedrijf houdt Van den Reek zich bezig met FibreForm, papier dat zich laat vormen voor diverse verpakkingsoplossingen. 

Hoe bent u in de verpakkingsbranche terecht gekomen?
In 1990 ben ik begonnen als verkoopleider bij Bates Cepro in Maastricht. Het Zakkenfabriek noemde ze dat daar. Nu is het onderdeel van Mondi. Het waren roerige tijden omdat het bedrijf flink gereorganiseerd werd. Voor mij betekende het dat ik snel met alle geledingen in de onderneming te maken kreeg. Drukken, coaten, extrusie blazen, confectioneren. Ik geloof dat ik in die tijd verliefd ben geworden op de verpakkingsindustrie. Dat had ook te maken met een zeer inspirerende directeur.

Waar bent u het meest trots op in uw loopbaan?
Dat ik bijna met alle verschillende disciplines in flexibele verpakking heb mogen werken. Maar ook dat ik jaren bezig geweest ben met ISBM, injection moulding, blow moulding en andere vormen van plastic verwerking. Dat heeft me een breed beeld gegeven op onze industrie. Ik ben er fier op dat ik al deze technieken in mijn huidige baan kan gebruiken. Verwerken van FibreForm papier op diverse confectielijnen en vormen van papier in matrijzen. Het lijkt alsof alle kennis op deze manier bij elkaar komt.

Wat typeert u in uw werkwijze?
Ik denk dat anderen mij het beste kunnen typeren. Ik weet wel waar ik zelf het meeste plezier in heb. Dat is in het ontwikkelen van nieuwe applicaties voor producten op vezel basis. Met mijn snufferd vooraan zitten bij nieuwe ontwikkelingen. En die ontwikkelingen mogen begeleiden van grondstof totdat ze op het schap staan. Er is geen groter genot dan datgene wat je samen met andere bedenkt uiteindelijk in de winkel te zien staan of door anderen gebruikt zien worden. Dan loop ik de hele dag met een glimlach rond.

Zo mag ik nu meewerken aan het ontwikkelen van een fles op basis van papiervezels die koolzuurhoudende drank moet kunnen bevatten. Velen verklaren ons voor gek. Ik denk dat het kan lukken. Het lijkt me chique als ik straks met mijn vrienden kan proosten met een biertje uit een ´papieren´ fles.

Welke veranderingen in de verpakkingswereld moeten we in de gaten houden?
Er komen steeds meer ontwikkelingen op gang die er voor zorgen dat verpakking een interactieve rol krijgt. We zien steeds meer budgetten van printed media opschuiven naar verpaking. De verpakking wordt een steeds uitgebreider communicatie middel. De verpakkings­industrie zou daar nog veel meer over na moeten denken. Meer durven. Zou het niet mooi zijn als de verpakking van je mobiele telefoon ook je lader is? Bovendien moeten we barrière materialen vinden die goed combineren met papier als hernieuwbare grondstof. De eerst stappen worden hierin gelukkig gemaakt.

Welke buitenlandse innovaties moeten volgens u naar Nederland komen?
Het zou mooi zijn als we gecombineerde verpakkingen kunnen scheiden. We zien in Zweden en Engeland goede initiatieven die (bio)plastics kunnen scheiden van goede papiervezels. Beide fracties kunnen hergebruikt worden. Dat zijn ontwikkelingen die we in Nederland ook zouden moeten stimuleren. De overheid kan daarbij een rol spelen maar de verpakkingsindustrie moet het zelf ontwikkelen en realiseren. De tijd begint rijp te worden.

Wat inspireert u als ondernemer?
Dat we elke keer opnieuw zaken voor elkaar krijgen die producten beter maken. We blijven innoveren, of nieuwe combinaties maken. Gelukkig is de houding ten opzichte van natuur, milieu, duurzaamheid of welke term je er ook aan verbind enorm aan het veranderen. Er dringt een breed besef door dat we moeten veranderen om deze wereldbol door te geven aan toekomstige generaties. Verpakking speelt daarbij wellicht niet de grootste rol, wel een heel zichtbare. Daarom moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.

Ook meedoen aan de rubriek 5 minuten met? Dat kan! Stuur uw gegevens naar redactie@verpakkingsprofs.nl en we nemen contact met u op.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren