Verpakkingen spelen een rol in iedere schakel bij voedselveiligheid

Columns | 1043 keer bekeken
Verpakkingen spelen een rol in iedere schakel bij voedselveiligheid

Iedereen die werkt met voedsel is bekend met de regels omtrent voedselveiligheid. Ook voedselverpakkingen  zijn gebonden aan strenge wetgeving. Deze algemene eisen zijn in Nederland opgenomen in de Warenwet. Daarnaast gelden er aanvullende richtlijnen voor specifieke materialen, zoals plastic en gerecycled materiaal. 

Naar schatting vinden er in Nederland jaarlijks 2,4 miljoen voedselincidenten plaats. Besmettingen kunnen plaatsvinden tijdens productie, bewaring, verwerking, bereiding, verpakken of verkoop, waar verpakkingen in alle schakels een belangrijke rol spelen.

Productie
Gelet op de productie, en dan met name op het verpakkingsproces, is chemische voedselveiligheid een belangrijk aandachtspunt. Een risico is migratie. De term migratie heeft betrekking op de mate waarin de verpakking schadelijke stoffen afgeeft, die in de levensmiddelen terecht kunnen komen. Via migratietesten worden de aanwezige stoffen geïdentificeerd en de mate waarin de stoffen vrijkomen.

Bewaring
Bij de bewaring van voedsel en dranken is de rol van de verpakking groot. De verpakking heeft als functie dat voedsel in goede staat de consument bereikt. Hierbij draait alles om maximale houdbaarheid en kwaliteit. Verpakkingsexperts verzinnen constant nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Er komen steeds meer slimme verpakkingen op de markt, die bijdragen aan de houdbaarheid en kwaliteit van voedsel.

Zo blijven groenten en fruit langer vers in een verpakking met microperforatie. Voor het verpakken van vlees is de BeeMagic Tray geïntroduceerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een geperforeerde film boven een honingraat-bodem. Het overtollige vocht uit het vlees komt via de folie in de honingraten terecht en wordt hier vastgehouden door de oppervlaktespanning. Vochtabsorbeerders zijn met deze techniek overbodig en de verpakkingen levert zowel een positieve bijdrage aan voedselveiligheid als aan houdbaarheid. Verder geven verpakkingen concrete informatie over hoelang en op welke wijze je het product het beste kunt bewaren.

Verwerking en bereiding
Wellicht is dit niet een schakel waar je direct aan verpakkingen denkt, maar veel leveranciers van verpakkingen bieden tevens HACCP artikelen aan, zoals handschoenen en haarnetjes, maar bijvoorbeeld ook hygiënepapier en voedselveiligheidslabels. Al deze artikelen helpen bedrijven om voedselveilig te kunnen werken. En ook hier geldt dat verpakkingen concrete informatie kunnen geven, in dit geval over de bereiding.

Verkoop
Hoe geef je de levensmiddelen mee aan de klant? De wijze waarop je voedsel en dranken uitserveert, verschilt per segment. Van voorverpakte broodjes tot een zak friet. De verpakking is wederom onmisbaar, zowel gelet op voedselveiligheid als op presentatie en gebruiksgemak. Veilig en smakelijk verpakt, dat mag je van een goede foodverpakking verwachten.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren