Verpakkingsindustrie als pionier: bijtelling op grondstoffen

Columns | 986 keer bekeken

Ook in de verpakkingsindustrie zijn ze veel te zien. Bijtellingsvriendelijke auto’s van de zaak. Tot nu toe heb ik de “Metsubsidie” (lees Mitsubishi) rijders geluk gewenst, maar in mijn hart baal ik. Het toont aan hoe moeilijk het is om echt goede regelgeving te maken.

Ik ben nu ook aan het onderzoeken hoe ik mijn automobiel vervoer ga regelen en ga waarschijnlijk toch voor de bijl. Geen Mitsoep, maar een concurrerend merk maakt kans op een verkoop.

Vreemd eigenlijk dat ook ik me zo laat beïnvloeden. Tot een paar jaar geleden was een zware 4 cilinder fijn, maar een stevige 6 cilinder gewenst. Nu kijk ik naar een soepel 3 cilinder motortje, ondersteunt door technologie uit een staafmixer. En ik ben niet de enige in de industrie!

Arbeid goedkoper
Ook wij in de verpakkingsindustrie laten ons dus verleiden tot ander gedrag als de incentive goed genoeg is. Daar liggen kansen. De gedachte om arbeid goedkoper te maken en grondstoffen duurder spreekt mij aan. We gaan dan met z’n allen arbeid niet als grote kostenpost meer zien, dat geeft rust op de arbeidsmarkt. Het verbetert onze concurrentiepositie, wat ook niet verkeerd is.

Alle effort stoppen we in ideeën om producten zo efficiënt mogelijk te ontwerpen op grondstoffeninzet en verwerkingsmethode. Ook hergebruik en recycling wordt nog interessanter hierdoor.

Grondstofbijtelling
In mijn wereld krijgen grondstoffen een bijtellingspercentage van 0%, 7%, 14%, 25 en 50%. Een paar goede wetenschappers moeten de indelingen maken. Dat zal nog een lastig klusje worden, want ik verwacht dat de lobby industrie overuren gaat draaien om dit te beïnvloeden. Maar als we ze netjes opsluiten op een geheime locatie, moet dat goed komen.

We gaan de bijtelling gewoon heffen aan de grens van Europa. Elke grondstof die erin komt of in Europa “gemaakt” wordt, krijgt een eenvoudige opslag per kilogram. Eindproducten of halffabricaten die geïmporteerd worden van buiten Europa betalen aan de grens dezelfde belasting over de ingezette grondstoffen in dat product. Lekker transparant.

Het liefste zou ik het doen voor alle grondstoffen, maar dat ligt misschien wat gevoelig in de politiek. Laten we daarom maar beginnen met de verpakking. Onze industrie als pionier om een echt antwoord te vinden op de problemen van deze tijd.

Oh ja, die “7% bijteller” is er niet gekomen. Ik kon 170 pk pure luxe niet laten staan. Sorry.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • Koos Gommers
  29.01.2015 - 12:40 uur | Koos Gommers

  Ha die Rijk,

  Mooi knuppeltje gooi je daar in het hoenderhok. Zal wel wat teweegbrengen.
  Ik hou niet van reguleren, maar anders denken is wel vereist om doelen sneller te bereiken. Je geeft met jouw visie wel een aanzet tot creatief denken. En blijf dat doen met humor, dat maakt de uitdaging des te aantrekkelijker.

  Koos Gommers