'Verpakkingsontwikkelingen vaak vanuit onverwachte hoek'

Expertartikelen | 1310 keer bekeken
'Verpakkingsontwikkelingen vaak vanuit onverwachte hoek'

Aan het begin van een nieuwe jaar gaat het vaak over veranderingen die komen gaan: “Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen?” Een ontwikkeling waar je relatief weinig over leest, zowel in de branchebladen als in de landelijke media, is de robotisering van het verpakken. Een ontwikkeling die al meer dan dertig jaar gaande is. Ik weet nog dat ik de eerste automatic guided vehicles zag rijden in een glasfabriek in Duitsland in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik geloofde mijn ogen niet.

Er waren gleuven in het beton gefreesd waar leidingen in waren gelegd en het voertuig kon op basis daarvan zijn weg vinden. Een hele serie pallets met flessen werd voortgetrokken naar het magazijn. Een jaar later zag ik een pick-and-place robot bij Philips elementen van printplaatjes met razende snelheid plaatsen. De flexibiliteit van deze robots was beperkt, de handeling bestond uit het oppakken van een elementje vanaf een voorgeprogrammeerde positie en het plaatsen op een andere voorgeprogrammeerde positie. En vision inspection systemen om afwijkingen in glazen flessen te constateren werd ook al gebruikt in de jaren tachtig. Als de techniek de mogelijkheid biedt, dan wordt deze uiteindelijk benut en de vorderingen die sindsdien gemaakt zijn, zijn indrukwekkend, ook op verpakkingsgebied.

Er worden maatschappelijke discussies gevoerd over de gevolgen van de invoering van robots, er wordt hard gewerkt aan zelfsturende auto’s, in de zorg wordt gekeken naar mogelijkheden robots in te zetten en er zijn restaurants waar je bediend wordt door robots. Wat mij opvalt in deze discussies is dat men totaal geen kennis lijkt te hebben van wat in de industrie gebeurt. Mijn visie is beperkt doordat ik vooral verpakkende bedrijven bezoek maar een beeld geeft het wel.

Palletiseren kan bij een beetje aantallen al geautomatiseerd worden met behulp van robots. Het oppakken van dozen, trays, kratten kan op vele manieren en een robot kan meerdere pallets tegelijk vanaf een positie vol stapelen. Daar waar voorheen mensen stonden, of waar palletpatronen werden gemaakt door slimme schuiven, staat nu een robot die de omverpakkingen oppakt en plaatst. Verschillende palletpatronen door elkaar heen en meerdere pallets synchroon. Ontwikkelingen in software hebben hier een belangrijke rol bij gespeeld.

De grootste verandering sindsdien is het gebruik van sensoren. Robots kunnen steeds beter functies als waarnemen en corrigeren uitvoeren en komen daarmee steeds dichterbij het vervangen van taken die alleen nog maar door mensen uitgevoerd konden worden. Al meer dan tien jaar geleden stond een robot op de Interpack verschillende vormen chocolaatjes die random aangevoerd werden op te pakken en te plaatsen in gevormde trays; de juiste vorm op de juiste positie in de juiste oriëntatie. Op de Macropak heeft Universiteit Twente nog een stand gehad met daarop een robot geplaatst door Robertpack die drie verschillende verpakkingen, die random door elkaar heen aangevoerd werden, herkende en in de juiste positie plaatste.

Beeldverwerkingssoftware heeft zich daarna snel ontwikkeld en is steeds meer geïntegreerd in de werking van robots. Ze kunnen steeds beter beelden herkennen en op basis hiervan werken. Zelfs het werk van de kassière gaat veranderen. Kassa’s kunnen straks zonder barcode afrekenen, omdat alles wat op de band staat al waargenomen is vanuit verschillende posities. Waarschijnlijk wordt in de stap daarvoor al waargenomen wat in de kar geplaatst wordt, dan is de band waar de boodschappen op gelegd worden helemaal niet meer nodig. De kassière zal ook niet meer nodig zijn als het bedrag met de smartphone automatisch betaald wordt.

Daar waar gedacht werd aan het gebruik van chips per individuele verpakking komt een oplossing van buiten op basis van beeldherkenning. Camera’s en beeldherkenning wordt steeds breder toegepast. Er zijn al koelkasten met camera’s in de deur en in de achterzijde zodat op de smartphone gezien kan worden wat in de koelkast staat.

De betekenis voor het ontwerpen van verpakkingen is groot. Fouten kunnen sneller worden opgespoord, de mogelijkheden voor inpakken en verpakken worden groter, het samenstellen van mengpakketten wordt gemakkelijker etc.

Voor ontwerpmethoden heeft het ook gevolgen. Het programma van eisen zal minder restricties bevatten maar de functionele specificatie wordt van groter belang omdat goed omschreven moet worden wat er gedaan moet worden. Instructies voor verwerking zullen om een eigen format vragen. Concluderend kunnen we stellen dat het komende jaar en de daarop volgende jaren ons veel staat te wachten.

Ontwerpen van verpakkingen, een vak met veel dimensies. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren