'Verpakkingsproblemen moeten integraal worden aangepakt'

5 minuten met | 1596 keer bekeken
'Verpakkingsproblemen moeten integraal worden aangepakt'

Iedere week zit Verpakkingsprofs 5 minuten met iemand uit de verpakkingsbranche om de tafel. Deze week met Johan Faes, directeur van Faes Group BV.

Hoe bent u in de verpakkingsbranche terecht gekomen?
We zijn begonnen met het produceren van hoogwaardige verpakkingen. Dat zijn duurzame verpakkingen die lang mee moeten gaan en keer op keer de logistieke keten moeten kunnen overleven. Door echter in te spelen op de vragen van onze klanten zijn we breder en dieper gegaan. Breder door ook naar disposables te kijken en dieper door ook naar processen om de verpakkingen heen te kijken.

Waar bent u het meest trots op in uw loopbaan?
Misschien dan toch wel de ontwikkeling van PackAssist. Deze web based applicatie lost een immens probleem op en levert bedrijven die er mee werken miljoenen aan besparingen op.

Wat typeert u in uw werkwijze?
Ik denk dat wij ons onderscheiden doordat we een verpakkingsprobleem integraal bekijken en integraal aanpakken. Te veel en te vaak is er sprake van spot repair. Dit terwijl verpakken integraal deel uit maakt van een groter (logistiek) geheel. Het is dan ook heel vreemd om te zien dat verpakkingsproblemen heel vaak lokaal worden aangepakt. Wij noemen dat brandjes blussen. Het probleem bij de kern aanpakken is beter.

Welke veranderingen in de verpakkingswereld moeten we in de gaten houden?
The internet of things. Meer en meer willen we weten hoe het met onze zendingen staat en wat we (tussentijds) kunnen doen om er voor te zorgen dat zendingen (alsnog) op de juiste wijze arriveren. Dat gaat een stuk verder dan het ontwerpen van een goede doos. Grote vraag zal zijn of dit een logistieke- of een verpakkingstechnische aangelegenheid is. Wat ons betreft gaan we niet op het antwoord wachten; het is een verpakkingstechnische uitdaging en wij gaan die uitdaging graag aan. Ook 3D printen zal zijn intrede doen; maatwerk interieurs on the spot en naar behoefte produceren bijvoorbeeld.

Welke buitenlandse innovaties moeten volgens u naar Nederland komen?
Ik ben van mening dat Nederland in een aantal zaken best voorop loopt. Misschien moeten we alleen nog wat meer in onszelf gaan geloven. Logistiek zijn we altijd al een exceptioneel land geweest en verpakkingen maken daar volledig deel van uit. Ik denk wel dat we ons moeten realiseren dat ICT heel erg hard zal blijven gaan en daar moeten we misschien nog wel een tandje bij zetten.

Wat inspireert u als ondernemer?
Dat zijn vooral de mogelijkheden die de huidige technologie ons biedt. Die zijn oneindig, je moet alleen de toepassingen blijven zien en je moet er invulling aan kunnen geven natuurlijk. Wat dat aangaat wordt het verpakkingsvak alleen maar (heel veel) leuker. 

Ook meedoen aan de rubriek 5 minuten met? Dat kan! Stuur uw gegevens naar redactie@verpakkingsprofs.nl en we nemen contact met u op.

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren