'Vinkje gezonde voeding is onwettelijk en onwetenschappelijk'

Expertartikelen | 1096 keer bekeken
'Vinkje gezonde voeding is onwettelijk en onwetenschappelijk'

Het Vinkje van de Stichting Ik Kies Bewust is niet in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten, inmiddels niet meer in lijn met de richtlijnen Goede Voeding en daarmee niet in lijn met de Warenwet. Dat stelt Dennis Zeilstra in een bijdrage op de site Foodlog. Hij dook in de criteria nadat een een chipsproduct een blauw Vinkje had gekregen.

De toekenning van het Vinkje aan de chips is opmerkelijk, omdat alleen snacks die minder dan 110 kcal per portie van 30 gram bevatten in aanmerking komen, terwijl de betreffende chips 138 kcal per portie van 30 gram bevatten. De aanvraag voor het Vinkje bleek al in 2015 ingediend toen de vorige versie van de criteria nog geldig was. De regels voor gebruik van het logo staat dat het "in lijn moet zijn met de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad". Maar ook moet het product “tot stand gekomen zijn met inachtneming van de laatste wetenschappelijke inzichten ter zake". De richtlijnen Goede Voeding zijn in november vernieuwd. De wetenschappelijke inzichten die daaraan ten grondslag liggen zijn er echter al veel langer, aldus Zeilstra.

De Stichting Ik Kies Bewust liet al 9 dagen na het verschijnen van de nieuwe richtlijnen weten dat de in 2015 herziene criteria prima aansluiten bij de nieuwe Richtlijnen en dat de volgende aanpassingen daarvan over 4 jaar volgen. Kennelijk is de stichting dus voornemens om de komende 4 jaar niet meer in lijn te opereren met de richtlijnen. Zeilstra vindt dat van de Stichting Ik Kies Bewust die het Vinkje uitgeeft en door een wetenschappelijke commissie laat bewaken, mag worden verwacht worden dat die zelf tijdig voor sorteert op de veranderde inzichten.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren