Waarom traceersystemen cruciaal zijn voor de voedselindustrie

Ondernemerstips | 888 keer bekeken

In Amerika worden voedselproducenten gedwongen om hun producten altijd traceerbaar te maken. Het is overduidelijk dat voedselproducten, fabrikanten en bewerkers te maken hebben met enorme uitdagingen bij het ontwikkelen van systemen voor traceerbaarheid, die onderworpen worden aan een alsmaar groeiende lijst met eisen. Nye Hardy, voormalig directeur van voeding en veiligheid bij Dole Fresh Vegetables, geeft antwoord op de vragen van de Amerikaanse website Food Online over FSMA, systemen voor traceerbaarheid, elektronisch record houden en hoe je al deze dingen kunt combineren om de consument veilig te houden,het bedrijf goed gemanaged te houden en je met je bedrijf aan de laatste regels te houden.

Wat moeten de voedselproducenten weten om aan de criteria van traceersystemen te kunnen voldoen?
Op dit moment concentreert de Food Safety Modernization Act (FSMA) Section 204 over traceerbaarheid zich niet op wat de producent zou moeten doen. Het is meer zo, het hele gedeelte is een mandaat aan het Food and Drug Administration (FDA) om erachter the komen wat er met traceerbaarheid gedaan moet worden. Het gedeelte eist dat de Secretary of Agriculture zal meewerken aan pilots, onderzoek en consulten met experts en dat er publieke discussies zullen zijn - dit allemaal om in de toekomst regels op te kunnen stellen over hoe je bedrijf verslag moet doen aan de FDA over traceerbaarheid.

Uiteindelijk zal de FSMA bedrijven vragen hun documentatie over traceerbaarheid openbaar te maken en er is een grote kans dat die documenten er vergelijkbaar uit zien met dat wat de voedselindustrie nu ook doet. Het is meer de vraag wanneer en hoe die informatie aan de FDA gegeven moet worden in het geval van een vermeende besmetting of uitbraak.

De focus van het mandaat rondom traceerbaarheid ligt voornamelijk op stiptheid. Over het algemeen wil de FSMA dat de documenten in een centrale locatie worden bewaard, voor minstens twee jaar. Wanneer de FDA dan aanklopt en naar de documenten vraagt moeten deze binnen 24 uur beschikbaar zijn. De prioriteit voor producenten moet dus zijn:
1) Het creëren van een systeem dat nauwkeurig laat zien waar de producten vandaan komen en waar ze naar toe zijn gegaan zodat je..
2).. die informatie kunt geven wanneer daar ook maar naar gevraagd wordt. Zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen die 24 uur.

In theorie lijken dat vrij simpele eisen, maar in de praktijk kan dit heel anders uitpakken.

Waarom heeft de FDA dit standpunt over traceerbaarheid? Wat drijft hen?
FSMA wil niet zeggen hoe jouw bedrijf om moet gaan met traceerbaarheid. De bedoeling van de wet is alleen dat je zorgt dat je bedrijf een beleid heeft dat zorgt voor accurate resultaten. Het echte doel van FSMA is de FDA toestaan ontwikkelingen in de veiligheid van voedsel te monitoren en hierop te reageren.

Wanneer je niet weet waar iets vandaan komt en waar het heen moet, is al het andere werk dat je doet om je voeding veilig te houden zinloos. De FDA leerde een lesje op dit gebied in 2008, toen het niet mogelijk was om een grote salmonella uitbraak te traceren en te herleiden. De eerste verdachte was de tomaat, maar acht weken later bleek dat koriander de boosdoener was. Dit incident is van invloed geweest op de nieuwe regels, niemand wil dat zoiets nog een keer gebeurt.

Het is overduidelijk dat elektronische boekhouding en elektronische oplossingen voor traceerbaarheid niet door de FSMA geëist worden, maar het toepassen van deze dingen zal zeker voordelen opleveren voor voedselproducenten. Welk soort voordelen spreken we dan over?
Elektronische boekhouding en monitorsystemen kunnen fantastisch zijn, maar net zoals de aankomende eisen voor het boekhouden, zijn ze alleen goed als de rest van je systeem ook in orde is. Ik denk dat het belangrijk is te onthouden dat ieder systeem, plan, of oefening nog niet écht een traceerbaarheids systeem is.

Er is geen software die je een systeem gaat geven. Je zult het nodig hebben om er mee te kunnen werken en het zal het bijhouden van de traceerbaarheid ook een stuk gemakkelijker maken. Uiteindelijk is er ontzettend veel data en het opslaan en opvragen ervan zijn belangrijk.

Zelfs zonder de dreiging van een mogelijke opvraag van informatie is een elektronische documentatie een andere manier om te laten zien dat je weet wat er in je bedrijf om gaat. Deze systemen kunnen je helpen je bedrijfsvoering te behouden door het versimpelen van het managen van je inventaris, het voorkomen dat een ongeïdentificeerd product in je proces terechtkomt en het creëren van een stroom aan data die jou toestaat te dure of gevaarlijke inefficiënties te zien. Dus zijn het zeker belangrijke hulpmiddelen voor een efficiënte manier om informatie te managen.  Wanneer je niet weet wat echt is en wat niet, hoe kun je dan een goed en veilig bedrijf runnen?

Hoe ziet de toekomst er uit voor traceerbaarheid? Welke technologische mogelijkheden kunnen we naar uit kijken?
De toekomst van jouw traceerbaarheids systeem zou volledig gebaseerd moeten zijn op de realiteit van wat er in jouw bedrijf gebeurt, dus het zal uniek zijn voor ieder bedrijf in de industrie. Je moet je proces kennen, je documenten, je regels en je personeel en dat zorgt ervoor dat je exact weet hoeveel elektronische ondersteuning je nodig hebt. Het goede nieuws is dat deze systemen niet alleen geschikter worden voor de individuele eisen van een bedrijf, maar dat ze ook in prijs omlaag gaan.

Voor alle bedrijven zal het belangrijk zijn de grootte van hun partijen te kennen. Wanneer de FDA aanklopt een zegt "We denken dat je een salmonella vergiftiging te pakken hebt. Welke producten werden hier gebruikt in deze en deze periode?" en jij antwoord met  "Weet ik niet", dan zul je al je informatie moeten opvragen. Maar wanneer je kunt zeggen "We hebben deze drie partijen binnengekregen, deze tien producten ermee gemaakt en ze alleen verscheept naar klanten in Vermont", zul je een veel specifiekere opvraag doen. 

Traceerbaarheid komt uiteindelijk neer op het waarnemen van en antwoorden op de realiteit. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren