Wanneer kan ik beginnen?

Ondernemerstips | 1499 keer bekeken

Op 6 mei van dit jaar heeft minister Dijsselbloem van Financiën de crisis eindelijk failliet verklaard, dus ook voor de verpakkingsindustrie. Bedrijven trekken de groeiplannen weer uit de la en durven weer te investeren – ook in gekwalificeerd en gemotiveerd personeel om deze plannen waar te kunnen maken. En hierbij komt dan een van de grootste uitdagingen voor een ondernemer om de hoek kijken: het vinden van het schaap met de 5 poten! Op internet zijn er honderden websites te vinden met sollicitatietips voor werkzoekenden – hoe presenteer ik me, hoe zet ik een cv op, wat trek ik aan bij het eerste gesprek enz. Maar hoe moet een bedrijf zijn zoektocht opzetten, zodat aan het eind van de rit het team ook echt versterkt word?

Hieronder vier belangrijke aandachtspunten die helpen, een zoektraject efficiënter te laten verlopen en daarmee de ideale kandidaat al een grote stap dichter bij brengen.

1. Functieomschrijving
Een functieomschrijving heeft hoofdzakelijk twee doelen: ze moet informeren en belangstelling wekken. De tekst moet enerzijds voldoende informatie bevatten over de functie, het bedrijf en de gestelde eisen maar anderzijds ook aantrekken, nieuwsgierig maken, enthousiasmeren. 

Dus in een eerste stap met de betrokken afdeling alle eisen en taken op een rij zetten. Daarna omschrijven, wat voor een persoonlijkheid het beste in het team past. En bij beide onderwerpen een goede afweging maken tussen noodzakelijke kwalificaties/competenties en de zogenoemde Nice-to-have´s – dit houdt de verwachtingen realistisch en helpt vooral later bij het screenen van de cv’s.

2. Aanspreekpartner

Binnen de organisatie moet vanaf het begin één aanspreekpartner vastgelegd zijn – zowel voor binnenkomende sollicitaties als ook voor vragen. Vaak staan er in vacatureadvertenties nog twee personen – een voor de algemene (meestal van HR) en een voor de inhoudelijke vragen (meestal het afdelingshoofd). Het idee: kandidaten kunnen voor alle vragen de juiste persoon contacteren, tijd- en kostenbesparing voor iedereen, win-win zou je zeggen. Echter kan hierdoor niet alleen informatie maar ook een goede kandidaat verloren gaan. Daarnaast bellen kandidaten vaak het afdelingshoofd niet alleen voor inhoudelijke vragen maar ook als HR niet bereikbaar is. Daarom beter aan het begin van de rit één verantwoordelijke benoemen, die de procedure van begin tot einde in handen heeft, idealiter iemand van personeelszaken. De afdeling komt pas bij de gesprekken zelf in beeld.

3. Communicatie met de kandidaten
Het volgende vindt u waarschijnlijk vanzelfsprekend en niet noemenswaardig – en toch is het een van de grootste ergernissen van kandidaten: laat of geen terugkoppeling krijgen.
Elke sollicitatie moet direct een bevestiging van ontvangst krijgen, waarin ook de vervolgstap(pen) vermeldt word – en in 2014 kan dit gelukkig via een automatisch email. Let op: wordt er voor de procedure een niet-gepersonaliseerd emailadres gebruikt (bijv. vacature@bedrijf.nl) dan moet in de bevestiging duidelijk de aanspreekpartner genoemd worden. En ook een afzegging, op welk moment van het traject dan ook, moet zo persoonlijk mogelijk geschreven worden. Dat is niet alleen een kwestie van fatsoen en respect, maar voorkomt ook, dat HR nog vaak aan de telefoon tekst en uitleg moet geven.

4. Duur van het traject
Dit is bijna altijd de grootste tijdvreter. Voor een snelle doorloop van de procedure moet van tevoren vooral aan de volgende punten aandacht besteedt worden:
- sluitingsdatum voor sollicitaties vastleggen
- beschikbaarheid van die personen in kaart brengen, die aan de gesprekken zullen deelnemen
- alle gesprekken in zo verre mogelijk binnen één week inplannen
- uiterlijk in de daaropvolgende week terugkoppelen, wie door is na de volgende ronde en wanneer die plaatsvindt
- concept arbeidscontract klaar, zodat na akkoord snel doorgepakt kan worden

Punt voor punt klinkt het allemaal erg logisch en vanzelfsprekend – en toch laten bedrijven hier nog veel kansen liggen. Een efficiënt verlopend zoektraject biedt natuurlijk geen garantie op het 5potige schaap, maar wél de zekerheid, dat de beste kandidaat snel het team komt versterken en het bedrijf verder kan laten groeien

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren