Wat is een goede lijm voor uw verpakking?

Verpakkingstips | 2748 keer bekeken

Een goede lijm kiezen voor uw verpakkingen is cruciaal. Er is echter veel verschil in lijmen. De kwaliteit, sterkte en functionaliteit van de lijm wordt onder meer bepaald door de substantie en de werkzame bestanddelen. Hieronder de belangrijkste overwegingen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een lijm.

Warme of koude lijm?

Een van de eerste dingen die u zich moet afvragen is of u warme of koude lijm wil gaan gebruiken. Eén van de twee is niet per se beter dan de andere; beide soorten hebben voor- en nadelen. Bij warme lijm, vaak bekend als hotmelt ontstaat de lijmverbinding door afkoeling van de warme lijm. De lijm is zeer sterk en daardoor zeer geschikt voor verpakkingen in de logistieke keten of verpakkingen die worden blootgesteld aan warmere producten. Dit maakt de lijm ook geschikt voor het plakken van etiketten.

Koudlijmen bestaan als bitumenlijm en als lijm op waterbasis en zijn werkzaam door de twee onderdelen stevig op elkaar te drukken. Koudlijm is makkelijker te verwijderen dan smeltlijm of hotglue. Daarnaast kan de applicator van een koudlijm minder snel verstopt raken dan de applicator van hotglue. Lijm op basis van bitumen is elastisch onder zowel koude als warme temperaturen. Door de lijm te verwarmen is deze wél makkelijker aan te brengen.

Lijm kiezen bij migratie

Een belangrijke overweging is natuurlijk het type product dat u gaat verpakken.. In het geval van voedingsmiddelen komt daar nog een eis bij. Er moet worden aangetoond worden dat de lijm niet migreert naar de rest van de verpakking, of erger nog, migreert naar de voeding zelf. Een niet-migrerende belijming is essentieel om de voedselveiligheid te garanderen. Dit kan worden toegelicht in de Declaration of Compliance.

Substantie van de lijm

Er is permanente lijm op waterbasis (acryl) en op basis van rubber. Permanente rubberlijm is vooral geschikt voor moeilijk te belijmen ondergronden, is perfect bestand tegen invloeden van buitenaf en is erg lastig te verwijderen. Lijm op waterbasis presteert ook goed op alle oppervlakken maar is minder goed bestand tegen zéér koude temperaturen. Een lijmspray is aan te bevelen als u lastige oppervlakken met een dunne laag lijm moet lijmen of als textiel moet lijmen.

Is uw bedrijf milieuvriendelijk bezig? Dan kan het lonen om te investeren in een biologisch afbreekbare lijm. Zeker in combinatie met een biologisch afbreekbare verpakking of biologisch afbreekbaar etiket is dit de moeite waard.

Op zoek naar een nieuwe lijm of nieuwe verlijmings- of sealmethode? Op Verpakkingsprofs vindt u de oplossing!

Foto: Flickr.com/CC2.0/Sam_Catch/Glue goo

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • 30.10.2014 - 15:38 uur | Redactie Verpakkingsprofs

  Beste heer Schieving,
  Op ons platform staan verschillende leveranciers van hotmelt en lowmelt:
  http://www.verpakkingsprofs.nl/zoeken?q=lijm
  Als u specifiek permanente rubberlijm nodig hebt kan deze firma u misschien verder helpen: http://www.twenga.nl/rubber-lijm.html

 • g schieving
  30.10.2014 - 11:38 uur | g schieving

  ik zoek de permanente rubberlijm.
  wie,waar???
  mvg
  G Schieving