Welke robot past bij uw automatisering?

Expertartikelen | 1583 keer bekeken

Productiebedrijven in een land als Nederland kijken al jaren naar automatisering. De laatste jaren wordt de overtreffende trap daarin steeds populairder: robotica. Het klinkt prachtig. Volledig automatische armen die alle stappen uit het productieproces overnemen. Eén keer investeren en jaren lang arbeidsplaatsen besparen.

In principe klopt dat: robots kunnen gigantische besparingen binnen een productieomgeving betekenen. Maar het is wel zaak je goed te oriënteren; niet elk proces is even makkelijk te automatiseren en niet elke robot past bij elk proces. Het ziet er natuurlijk wel prachtig uit, zo’n productielijn vol 6-assige robotarmen. Sinds jaren zien we ze op tv in bijvoorbeeld autoproductie lijnen. Deuren en motorkappen worden volledig automatisch gespoten en gemonteerd, alle kanten op bewogen en gemanipuleerd. Maar dergelijke robots zijn, uiteraard, wel heel kostbaar.

Opties
De vaak zeer kostbare 6-assige robots zijn niet altijd de beste oplossing. Als er binnen een productieproces bijvoorbeeld bonbons in trays geplaatst moeten worden, is een 6-assige robotarm wat veel van het goede. Toch is een dergelijk proces perfect te robotiseren. Kijk in zulke gevallen eens naar een Delta Robot of een Scara robot. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Een korte opsomming van die voor- en nadelen:

  • Delta Robots: Zeer hoge snelheid voor lage productgewichten (tot ca. 5-10 kg) met een werkgebied tot ca. 1,5 m. Redelijk lage kosten.
  • Scara Robots: Hoge snelheid en hoge precisie voor gemiddelde gewichten (tot ca. 20 kg) binnen een beperkt werkgebied. Redelijk lage kosten.
  • 6-assige robots: Lagere snelheid voor verschillende gewichten (1-500 kg, of meer) met een zeer hoge bewegingsvrijheid in een 3 dimensionale ruimte. Hogere prijs.

Gelukkig zijn er in Nederland meer dan genoeg specialisten te vinden die u kunnen helpen met het kiezen van de juiste robots. Belangrijk is daarbij wel om te zoeken naar een specialist die verschillende systemen aan kan bieden. Op die manier is het in ieder geval zeker dat de robotisering aangepast wordt aan uw wensen, en niet vice versa.

Hoofdzaken
Bij de keuze voor de juiste industriële robot zijn een aantal hoofdzaken belangrijk voor de keuze. Gewicht van het te grijpen product, aantal producten per minuut, grootte van het werkgebied, precisie die nodig is bij het grijpen en plaatsen, budget en tot slot nog de bewegingsvlakken van de robot. Vooral bij hoge capaciteit, waarbij vaak meerdere robots nodig zijn, is daarnaast ook de ruimte die de robots in uw productieruimte innemen een grote factor. Voor delta robots bijvoorbeeld, zijn speciale ruimte-besparende wide delta robot versies te vinden die bij gelijkblijvende capaciteit minder ruimte innemen. Als alle gegevens bekend zijn en goed besproken zijn met een specialist, is het vaak al heel duidelijk welke soort robot het beste bij uw proces past.

Kosten
Bij het vaststellen van het budget, is de aanschafprijs van de robots zelf maar een deel van het plaatje. Immers, als er besloten is om één of meerdere stappen binnen uw proces te automatiseren en er is duidelijk welke robots hierbij het beste zouden kunnen helpen, moet alles nog in uw lijn geïntegreerd worden. Naast de aanschafkosten van de robots, komt er dan nog veel meer bij kijken. Productielijnen moeten aangepast worden. Nieuwe lopende banden, frames om de robots op of in te plaatsen, vision systemen om uw producten te herkennen en software om tot de meest efficiënte oplossing te komen kunnen grote kostenposten zijn.

Toch is robotisering een fantastische mogelijkheid. De precisie en snelheid betekenen in de meeste processen een grote stap voorwaarts terwijl totale productiekosten verlaagd worden. In overleg met de juiste specialisten kunnen zeer korte Return On Investments behaald worden en wordt uw productieproces definitief klaargemaakt voor ook de toekomstige decennia. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren