Wie ben je?

Expertartikelen | 1048 keer bekeken

Zeg me wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie je bent. Zeg me wat je eet en ik zal zeggen wie je bent. Er zijn variaties genoeg op dit bekende thema. Maar er is altijd ruimte voor meer: Vertel me hoe je voedselcontactwetgeving eruit ziet en ik zal zeggen welk volk je bent. Zo hebben we in Nederland een regeling voor kaaskorstbedekkingsmidddelen. In Duitsland bestaan er regels voor twaalf verschillende worst-coatings en China kent specifieke voedselcontactwetgeving voor bamboe en porselein. Herkenbaar toch?

Meer of Minder Europa
In Nederland kennen we voedselcontactwetgeving zowel op nationaal niveau als op Europees niveau. Op Europees niveau geldt de algemene eis dat alle voedselcontactmaterialen veilig moeten zijn (zo mag het geen stoffen afgeven die een gevaar opleveren voor de gezondheid en mag de smaak van het product niet beïnvloed worden). Voor een handvol specifieke materialen is er op Europees niveau geharmoniseerde wetgeving (kunststof, keramiek, cellofaan en actieve en intelligente materialen). Voor veel andere materialen (zoals papier, karton, metaal, glas, lijmen, coatings en drukinkten) is er Europees nog niets geregeld, maar geldt de Nationale wetgeving voor zover aanwezig. In Nederland zijn we gezegend met uitgebreide wetgeving in de vorm van het Verpakkingen en Gebruiksartikelen Besluit als onderdeel van de Warenwet, waarin specifieke eisen zijn vastgelegd voor veel soorten materialen, zoals papier en karton, rubber, metaal, glas en coatings. De Duitse BfR-aanbevelingen zijn ook toonzettend en genieten grote acceptatie door de industrie. Ieder EU-land heeft wel iets van voedselcontactwetgeving.

Hoe het begon
Midden jaren ’70 was er binnen de EU alleen op nationaal niveau voedselcontactwetgeving. Men realiseerde zich dat vinylchloride monomeer (VCM), basis-ingrediënt van PVC dat veelvuldig als voedselcontactmateriaal gebruikt werd, toxisch (carcinogeen) was. EEG Richtlijn 78/144 werd uitgevaardigd waarmee een limiet van 0.01 mg VCM per kg levensmiddel en 1 mg VCM per kg voedselcontactmateriaal werd afgekondigd. Het Britse ministerie voor landbouw, visserij en voedsel heeft in de jaren voor en na invoering van deze richtlijn VCM gemonitord, en wat bleek: na afkondiging van de richtlijn namen de gevonden concentraties VCM in levensmiddelen enorm af. Aangemoedigd door dit klinkende succes, is de EU voor meer voedselcontactmaterialen wetgeving gaan schrijven. Het meest significant is het werk voor plastics, waarvoor er vandaag de dag een positieve lijst is met ongeveer 1000 monomeren en additieven welke gebruikt mogen worden in de vervaardiging van plastic voedselcontactmaterialen. De plasticswetgeving is recent nog flink aangepast met het verschijnen van de 10/2011 in 2011.

Waar gaan we naartoe?
Nu de plastics hun opfrisbeurt gehad hebben, wat is nu het volgende voedselcontactmateriaal dat Europees geregeld gaat worden? Dat is een vraag die nog niet zo eenvoudig te beantwoorden is. De tijd van grote Europese vergezichten lijkt voorbij. Wat er vandaag de dag uit Brussel komt, zijn aanpassingen aan de Plastics verordening, regulier onderhoud eigenlijk. Toch liggen er nog grote niet- geharmoniseerde gebieden braak: papier en karton, metaal, coatings, en drukinkten, om er een paar te noemen. Een aantal lidstaten wacht dit niet lijdzaam meer af en ontplooit Nationale initiatieven. Duitsland werkt aan Nationale wetgeving over drukinkten, België is bezig met wetgeving op het gebied van coatings, in Nederland wordt de bestaande coatings wetgeving aangepast.  Spanje werkt aan niet-geharmoniseerde plastics. Met zo veel Nationale initiatieven lijkt het erop dat het Europese voedselcontactmaterialenwetgevingslandschap er de komende jaren niet overzichtelijker op wordt.

Bij verkiezingscampagnes hoor je wel eens de vraag ‘wil je meer of minder Europa?’. Voor de voedselcontactmaterialen lijkt het erop dat het voorlopig ‘minder Europa’ wordt.

Dit artikel is gepubliceerd door Koen Weel, Projectmanager Verpakkingsonderzoek | TNO Triskelion BV

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren