Wordt mijn shampoofles eigenlijk wel gerecycled?

Expertartikelen | 1148 keer bekeken
Wordt mijn shampoofles eigenlijk wel gerecycled?

Alles moet circulair. Alles moet recyclebaar zijn. Inmiddels kennen we ook allemaal wel zo’n beetje het rijtje Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Repair en Recycle voordat verpakkingsmaterialen richting afvalverbrandingsoven zouden mogen gaan. Maar in praktijk blijkt dit best knap lastig te zijn.

Neem nu eens een gewone retailverpakking en laten we het hier hebben over een mono-materiaal. Bijvoorbeeld een shampoofles gemaakt van polyethyleen. Als deze fles bij het plastic afval in de Plastic Heroes bakken belandt, dan eindigt deze keurig in de plastic recycling centrale waar deze samen met de andere verpakkingen van polyethyleen uitgesorteerd en verzameld worden. Hier wordt vervolgens een baal van gemaakt die aan de hoogste bieder wordt verkocht.

Deze baal bestaat dan uit allemaal verschillende verpakkingen gemaakt van polyethyleen. Dus niet alleen shampooflessen maar ook bijv. wasmiddelflessen, potjes waar kauwgom of pillen in gezeten hebben, doppen, deksels etc.

De volgende stap is dat de baal vervoerd wordt naar een volgende locatie. Dat kan in Nederland zijn, maar ook elders in Europa of (voorheen) zelfs in China. Daar aangekomen wordt het materiaal geshredderd, gewassen, verhit, geurloos gemaakt, zware delen worden verwijderd, geperst en tot granulaat (korrels) verwerkt. Als dat tenminste ook allemaal op 1 locatie gebeurt want meestal zijn ook daar verschillende locaties voor nodig. Wat overblijft is een korrel die altijd donker van kleur is, nooit licht, helder of transparant.

Shredderen
Dit shredderen, het geurprobleem, de onbekende additieven, de eventuele weekmakers en de onregelmatigheden zijn het grootste probleem bij het recyclen van plastics. Er zitten bijv. altijd een onbekend aantal additieven in het gerecyclede materiaal en zolang je niet precies weet wat erin zit, kun je het ook niet goed recyclen. Er zal in ieder geval nooit meer een voedselverpakking van gemaakt worden.

De shampoofles uit dit voorbeeld wil je het liefst zo hoog kwalitatief mogelijk recyclen. Maar dat blijkt in praktijk heel erg lastig te zijn omdat je de fles dus samen met allemaal andere polyethyleen verpakkingen verzamelt en verwerkt. Een monostroom van monomateriaal zou dus het allermooiste zijn, dat is ook wat met de statiegeld PET-flessen gebeurt, een goede reden om die mooie zuivere stroom in ere te houden. Maar voor de overige verpakkingen blijkt dat heel lastig te zijn.

Laminaten
Als we dan eens kijken naar waar andere verpakkingen uit bestaan, dan zien we direct dat het voorbeeld van de shampoofles nog eenvoudig was. Want overige verpakkingen, zoals bijna alle voedselverpakkingen (denk daarbij aan de kaas-, vlees-, chips-, notenverpakkingen etc.) bestaan uit laminaten: combinaties van plastics die de juiste barrières voor gas, vocht, geur, versheid e.d. moeten bieden.

Deze laminaten zijn zo goed als niet recyclebaar. Er zijn zoveel verschillende materialen en additieven in verwerkt dat er qua nieuwe toepassingen maar heel weinig van te maken is. En nu de olieprijs nog steeds zo laag is, is het helaas een stuk goedkoper om virgin materialen te gebruiken dan gerecycled materiaal uit deze afvoerstroom.

Dat geldt gelukkig niet voor de eerder genoemde shampoofles, daar kunnen uitstekend nog kratten, emmers, pallets etc. van gemaakt worden. Er zijn echter ook hele mooie uitzonderingen: het jonge bedrijf Seepje heeft het voor elkaar gekregen om in Engeland een mooie monostroom te vinden van gerecyclede melkflessen gemaakt van polyethyleen. Samen met het bedrijf Hordijk hebben ze daar nu prachtige nieuwe verpakkingen van gemaakt voor wasmiddelen en allesreiniger. Het kan dus wèl

Industrie aan het innoveren
Gelukkig is de recycling industrie ook aan het innoveren en is het te hopen dat in de toekomst er veel meer plastics goed gescheiden en gerecycled kunnen worden. Wat we daarvoor aan de voorkant nodig hebben, zijn verpakkingen die van goed recyclebare materialen gemaakt zijn. ‘Designed for recycling’ moet veel meer toegepast gaan worden. Maar er zijn ook heel veel materiaal-innovaties nodig. Als je kijkt naar het chips-schap in de supermarkt en daarbij bedenkt dat al die chipszakken uit 6 tot 9 lagen bestaan, dan liggen daar toch goede innovatiekansen voor de producent die alle barrières voor chips in 1 folie weet te vangen. En dan bij voorkeur een biobased recyclebare folie die goed te selecteren is in de recycling centrales en waar weer mooie nieuwe toepassingen van gemaakt worden.

Bioplastics zoals bio-polyethyleen en bio-PET kunnen overigens 100% mee-gerecycled worden. Blijf dus vooral scheiden, want er blijft hoop!

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Dit is een reactie van de schrijver
  06.02.2017 - 12:18 uur | Caroli Buitenhuis

  Dag Marcel,
  Dank voor je reactie, dat is mooi nieuws maar het blijkt dus ook dat jullie voor het grote publiek nog onvindbaar zijn. Ik kijk met brand owners altijd eerst mee of de verpakkingen/producten van gerecycled materiaal te maken zijn en of het ook echt voorhanden is (in de kwaliteit die nodig is of gevraagd wordt). Ik nodig je daarom graag uit in de Bioplastics Info & Expo Hub om kennis te komen maken en hoop dat je dan ook samples mee neemt. Dan beloof ik dat ik in de toekomst klanten voor je heb! Check ook www.greenserendipity.nl. Ik kijk uit naar je mail. Hartelijke groet, Caroli Buitenhuis

 • 03.02.2017 - 11:58 uur | Eric Liebers

  De Engelse stroom R-HDPE (uit gerecyclede melkflessen) is foodsafe en dus ook voor voedselverpakkingen inzetbaar. Goed om te horen dat er inmiddels ook R-HDPE uit de Nederlandse Plastic Heroes stroom komt, wij hebben daarover inmiddels contact opgenomen met QCP.

 • Marcel van Enckevort
  02.02.2017 - 21:52 uur | Marcel van Enckevort

  Dit is wel een heel negatieve kijk op het recyclen van shampooflessen!

  Een zeer aanzienlijk deel van de schampooflessen wordt samen met een groot scala van andere HDPE flessen in Rotterdam door SUEZ uit het verpakkingsafval gehaald en in balen geperst. Deze balen worden bij QCP verwerkt tot LICHTE korrels welke weer zonder problemen verwerkt kunnen worden tot een shampoofles. Deze fles is ook niet duurder dan virgin. Seepje heeft ok deze monostroom niet gevonden; die is algemeen bekend in de industrie. Jammer dat ze Engelse MELKflessen gebruiken voor een shampoo/zeepfles waar ze ook een HDPE hadden kunnen inzetten vanuit het Nederlandse inzamelsysteem (Plastic heroes); op die manier hadden ze de keten kunnen sluiten.

  Caroli, wellicht toch eens nuttig als je QCP een bezoekt en wij jou kunnen laten zien dat het geschetste beeld niet klopt met de werkelijkheid en dat bedrijven als Seepje ook gewoon HDPE hadden kunnen inzetten die gemaakt wordt uit de afvalstroom die ze zelf mee "veroorzaken".