Zijn industriële verpakkingen geschikt voor hergebruik?

Expertartikelen | 736 keer bekeken
Zijn industriële verpakkingen geschikt voor hergebruik?

Duurzaamheid is meestal niet het eerste onderwerp waar aan gedacht wordt bij de ontwikkeling van industriële verpakkingen. Bij het verzenden van kostbare en gevoelige apparatuur gaat het vanzelfsprekend eerst over optimale bescherming. Termen als carbon footprint en life-cycle-analysis staan zelden in het pakket van eisen. In de praktijk levert hergebruik vaak voordelen op. Niet alleen voor duurzaamheid maar ook in kostenbesparing en een verbetering van beschikbaarheid.

Veel bedrijven herkennen de voordelen van hergebruik maar zien tegelijkertijd een aantal praktische bezwaren: Hoe moet ik een retourstroom inrichten? Hoe regel ik reversed logistics met mijn klanten? Hoe organiseer ik het voorraadbeheer? Hoe lang gaat een verpakking mee? Wat gaat dat kosten? Wij beantwoorden alvast een aantal vragen.

Is hergebruik van verpakking betaalbaar?
Er is geen standaard antwoord op die vraag. Economische haalbaarheid is afhankelijk van factoren zoals het aantal verpakkingen, het type verpakking, de omloopsnelheid, de afstanden en transport-modaliteit. In de praktijk blijkt dat besparingen vaak realistischer zijn dan u zou denken. Met rekenmodellen kan uw verpakkingspecialist een bepaalde business case snel inventariseren en beoordelen.

Hoe organiseer ik hergebruik?
De eerste stap is het in kaart brengen van locaties en verzendschema’s. Op basis van de gevraagde beschikbaarheid wordt bepaald hoeveel herbruikbare verpakkingen nodig zijn in de pool. Belangrijke vervolgstap is de inrichting van de retourstroom. Dit is erg situatie-afhankelijk. Zorg voor duidelijke afspraken op het vlak van:

  • Poolbeheer
  • Monitoring
  • Tracking & tracing
  • Communicatie
  • Kostenplaatsen
  • Controle
  • Vrijgave

Hoe lang gaat een verpakking mee?
Helaas is ook daar geen standaard antwoord op te geven. Wel is met relatief eenvoudige maatregelen de levensduur van herbruikbare verpakkingen te maximaliseren. 

Hoe wij dat doen? Door het doorvoeren van kleine aanpassingen aan de fysieke verpakking, door periodieke monitoring van de conditie van de verpakking en reiniging of reparatie wanneer dat nodig mocht zijn.

Tijdens transport is het bijvoorbeeld mogelijk om de verpakking te volgen op het PackStatus-platform waar op ieder gewenst moment de locatie gedetailleerd in kaart wordt gebracht. PackStatus detecteert ook andere belangrijke problemen, o.a. schokken / trillen, openen van de verpakking, temperaturen en luchtvochtigheid. Deze relevante informatie kan bijdragen aan een langere levensduur van uw verpakking.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren