​Zit BPA ook in bioplastics verpakkingen?

Expertartikelen | 834 keer bekeken
​Zit BPA ook in bioplastics verpakkingen?

Het blijft een hot topic: zit er nu wel of geen BPA in bioplastics verpakkingen? BPA staat voor Bisfenol-A, een stof die erom bekend staat de hormoonhuishouding te kunnen verstoren. Wat mij veel gevraagd wordt, is: komt deze grondstof ook voor in bioplastics of bioplastics verpakkingen?

Deze vraag is door de media onlangs weer flink aangezwengeld door berichtgeving over de afnemende kwaliteit van het herenzaad. Uroloog Gert Dohle van het Erasmus MC gaf aan dat de grootste boosdoeners de pesticiden en chemicaliën zijn, waaronder BPA, en dat we die dagelijks in lage concentraties binnen krijgen.

Daarnaast was er in het begin van het jaar ook al een uitzending van Radar waarin aangegeven werd dat BPA nog veelvuldig voorkomt in de levensmiddelen industrie, met name in blik, plastic, kassabonnen en medische toepassingen.

BPA wordt qua verpakkingen alleen soms nog toegepast in Polycarbonaat, bijv. in harde bekers en drinkflessen. Voorheen werd het ook in het fabricageproces van PVC gebruikt maar tegenwoordig niet meer. Verder is BPA op dit moment nog vaak te vinden in het beschermlaagje aan de binnenkant van voedselblikjes om te voorkomen dat het blik gaat roesten. Het risico van de stof BPA is dat deze geleidelijk vrij kan komen uit het materiaal waarin het verwerkt is, zeker indien het materiaal verwarmd of verhit wordt.

In Frankrijk is er sinds vorig jaar al een wettelijk verbod op het gebruik van BPA in voedselverpakkingen. In Denemarken, Zweden en Oostenrijk zijn initiatieven genomen om het gebruik van BPA terug te dringen. Maar in Nederland blijft het nog steeds heel stil en een unaniem Europees beleid laat ook nog op zich wachten.

Verpakkingen
Maar hoe dit nu te vertalen naar bioplastics verpakkingen? In de huidige gangbare plastics voor onze voedselverpakkingen zit geen BPA. Niet in de conventionele plastic verpakkingen en ook niet in die van bioplastics. De bio-PE, bio-PET, bio-PP, PLA of op zetmeel of cellulose gebaseerde bioplastics zijn dus, net als hun conventionele tegenhangers, BPA-vrij. Tenminste, de bioplastics producenten die verbonden zijn aan de organisatie European Bioplastics vermijden het gebruik van schadelijke stoffen in hun producten. Maar net als bij conventionele plastics bestaan ook bioplastics uit vele verschillende formules en blends en kan dus alleen de fabrikant zelf vertellen wat er precies in zit. Openheid en transparantie is dan ook duidelijk gewenst, ook al is de specifieke samenstelling van het materiaal natuurlijk meestal het geheim van de kok.

In Nederland hebben grote bedrijven er al voor gezorgd dat er helemaal geen BPA in de levensmiddelenverpakkingen meer voorkomt. Ook in de blik industrie worden nu met rap tempo grote stappen genomen. Waar voorgaande jaren nog zo’n 80% van alle blikjes BPA bevatte, zullen dat er volgend jaar niet zoveel meer zijn. Je kunt tenslotte de wetgeving maar beter voorblijven.

Beeld: Living on Earth

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Caroli Buitenhuis
  02.12.2016 - 18:12 uur | Caroli Buitenhuis

  Het artikel ging in dit geval specifiek over BPA omdat daar de meeste vragen over komen. Maar dit zoek ik graag voor je uit. Mail me anders via info@greenserendipity.nl want ik moet hier met experts voor aan de slag!

 • P.J.K. de Bruin
  01.12.2016 - 15:05 uur | P.J.K. de Bruin

  Bioplastics mogen dan geen BPA bevatten, maar hoe zit het met de andere hormoonverstorende stoffen? Zie hieronder een quote van een interview met de hoofdredacteur van Mother Jones magazine :

  Bittner’s testing, he looked at various types of commercially available plastics, and one of the types of plastic that was most frequently estrogenic was the corn-based plastic, so the plastic that is biodegradable, that you often find in restaurants—health food restaurants, health food stores, that this is potentially one of the most harmful types of plastic.

  https://www.democracynow.org/2014/3/4/are_any_plastics_safe_industry_tries