Zo gebruikt u verpakkingsrobots optimaal!

Verpakkingstips | 1060 keer bekeken

Het snel veranderende landschap van de verpakkingsbranche zorgt voor een heleboel obstakels voor producenten. Hoe bewaak je de voedselveiligheid van je product, als de productie daarvan steeds sneller moet gaan? Automatische systemen en robots kunnen daarbij helpen.

Volgens Amerikaanse rapporten komt voedselvergiftiging steeds vaker voor: ieder jaar wordt 1 op de zes Amerikanen ziek van het eten van 'slecht' voedsel. Een deel daarvan wordt veroorzaakt door kapotte of slechte verpakkingen.

Maar dat is niet de enige zorg van voedselproducenten. Voedsel wordt steeds meer gekocht door consumenten en de roep om snellere productie is groot. Er moet niet alleen sneller geleverd worden, de consument is ook steeds kieskeuriger geworden als het gaat om producten: simpel produceren is niet meer genoeg. Deze combinatie van snelheid, voedselveiligheid en bijzondere productie is bijna niet meer door mensenhanden te realiseren en producenten schakelen voor bijna ieder proces over op geautomatiseerde machines en robots.

Optimalisatie
De robots en machines zorgen niet alleen voor kwalitatief frequenter en beter werk, ook wordt de ruimte die een producent tot zijn beschikking heeft optimaal benut. Door de opkomst van e-commerce en boodschappen doen vanuit huis is de vraag naar kleine, frequentere bestellingen groot. Dit kan geoptimaliseerd worden met een robot.

Maar dat zijn niet de enige voordelen. Met machines en robots kan een hogere kwaliteit gegarandeerd worden van voedsel. Voedsel dat in extreme kou geproduceerd is of met weinig zuurstof in aanraking mag komen kan makkelijker geproduceerd worden met een robot. Op die manier is de hoogste kwaliteit te garanderen.

Steriel
Nog een voordeel van mens versus robot is het beter functioneren. Ze meten hoeveelheden precies af, werken in een meer steriele omgeving en registeren precies wat ze gedaan hebben. Ideaal voor het nagaan van stappen en volgbaarheid in de productlijn.

Niet alleen voedselveiligheid, maar ook voedselverspilling kan met een robot makkelijker tegen gegaan worden. Ze zijn ingesteld om veel producten achter elkaar op dezelfde manier te produceren: dit zorgt voor ongeveer drie procent minder verspilling.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren