11 x overdreven verpakkingen van Amazon

10.12.2015 | Trends | 2127 keer bekeken

Amazon denkt vaak groots, zelfs als het niet om drones, same day-delivery of Black Friday gaat. Ook het gebied van verpakkingen kan het volgens de etailgigant namelijk niet groot genoeg. Of het nou sokken, batterijen of schoenlepels zijn: er is een grote doos voor nodig. We verzamelden 11 voorbeelden waarbij Amazon íets kleiner had kunnen verpakken. 

1. 'Better safe than sorry', moet Amazon gedacht hebben. De keten verpakte een doosje nog eens in een extra grote doos, gevuld met lucht. 

2. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn met sokken.

3. Amazon verpakte deze fotolijst voor de zekerheid in twee dozen. 


4. Ook printerinkt kan niet groot genoeg verpakt worden.


5. Hetzelfde geldt natuurlijk voor webcams die al in een doosje zijn verpakt.  


6. Batterijen zijn bij Amazon blijkbaar te groot voor een envelop.


7. Goed zoeken naar de liniaal! 


8. Ook met pakpapier is Amazon de beroerdste niet.


9. Je kan een flesje natuurlijk het beste in twee dozen verpakken. 


10. iPhone beschermhoesjes moeten goed beschermd worden. 


11. Zelfde geldt natuurlijk voor sd-kaarten.


Het verbazingwekkende is dat dit slechts een kleine greep is uit de foto's die op social media worden gedeeld over de excessieve verpakkingen van Amazon. De etailer zou zichzelf aardig wat kilometers (en kosten) kunnen besparen als het wat bescheidener zou verpakken, om nog maar te zwijgen over het verpakkingsmateriaal.

Dit artikel verscheen eerder op LogistiekProfs.nlAanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (7)

Reageren
 • G Heemskerk
  04.01.2016 - 10:58 uur | G Heemskerk

  Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die dit soort onzin verdedigen. Het wordt tijd dat de webwinkels met hun logistieke dienstverlening "out of the box" gaan denken.
  Ook in kleinere formaten kun je modulair blijven werken. Natuurlijk zal er veel meer online besteld blijven, en gaan, worden wanneer het aankoopbedrag een aanzienlijk percentage scheelt.
  Je bestelt voor de aantrekkelijke aanbieding en voor het gemak. Dit gemak heeft ook te lijden onder de grote verpakkingen want een paar batterijtjes in een envelop gaat door de brievenbus en in een grote doos moet er iemand thuis zijn. Het zal dus vaak voorkomen dat een pakketdienst nog twee keer moet rijden ook voor de aflevering.
  Plastic zakjes mogen vanaf 1 januari niet meer gratis bij de kassa in een winkel worden gegeven. De verhoudingen zijn hier ook aardig zoek als je ziet wat er aan overdadige verpakking wordt gebruikt. De webwinkels zouden met een extra tax belast moeten worden voor de excessieve verpakking.

 • Harold Piet
  22.12.2015 - 12:46 uur | Harold Piet

  Waarom besteld iemand een geheugenkaartje, liniaal of batterijtjes online? Juist!! Je hoeft de deur niet uit en de prijs is zomaar 25-50% goedkoper als in de winkel. Dan is het vervolgens aan de internet-aanbieder om dit gewoon in een envelop te versturen en niet in een verhuisdoos. Als de internet-aanbieder zo suf is om de kleine bestellingen zo te versturen, zal dat nooit nog heel lang gaan duren.

 • Wienus van Oosterum
  16.12.2015 - 16:30 uur | Wienus van Oosterum

  Het verpakken en verplaatsen van lucht is simpel te voorkomen door een liniaal, schroevendraaier of batterijtjes in een lokale winkel te kopen. Bij de meeste getoonde artikelen gaat het om producten die niet perse instant geleverd hoeven te worden. Wie is er zo ongelooflijk suf om dit soort producten via internet te bestellen? Dan vraag je toch om dit soort toestanden, mede gelet de terechte reactie hiervoor over de logistieke aspecten waar de gemiddelde consument, die verpakkingstechnisch immers een leek is, nooit over nadenkt.

 • Peter de Vries
  11.12.2015 - 08:36 uur | Peter de Vries

  Erg leuk, zulke voorbeelden bij tijd en wijle. De voorgaande reacties bevestigen de veronderstelling dat we op een plaats als deze wat meer begrip en inzicht in de afwegingen van de verpakker hebben. Zelf hergebruiken is ook een hele goede tip. "Honderd keer groter" maakt de kwestie echt onnodig te groot.
  Wie één lineaal, of één SD-kaart per e-warenhuis bestelt kan natuurlijk alvast klaar gaan zitten met zijn camera om de "onzin" te fotograferen.
  Wanneer ik mijn batterijtjes bij een toegespitste leverancier bestel zitten ze natuurlijk altijd in een envelope. Ik kijk dan even of ik nog een paar batterijtjes van "bijna op" kan toevoegen. Een efficiënte leverancier, én een efficiënte klant kunnen samen wat bereiken. Opeenstapeling van gemakzucht is altijd een wankele (be)stelling.

 • Peter van Minnen
  10.12.2015 - 16:26 uur | Peter van Minnen

  Tja, en wat doe ik met zulke grote dozen en zoveel verpakkingsmateriaal? Net als Amazon: gewoon gebruiken als ik zelf iets te versturen heb. Ik hergebruik de verpakkingen dus. En ja, soms is de doos dan iets te groot en de bescherming iets te overdadig.
  Wellicht is het antwoord te vinden in standaard verpakkingen? Dan is collomoduul zo slecht nog niet.

 • H. D. Piet
  10.12.2015 - 14:54 uur | H. D. Piet

  Een product verpakken in een doos die minimaal 100x te groot is slaat natuurlijk feitelijk nergens op. Gebruik hiervoor een aantal kleinere formaten dozen die makkelijk modulair te stapelen zijn. Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn??

 • Paul van Puffelen
  10.12.2015 - 14:31 uur | Paul van Puffelen

  Vanuit de logistieke kant bekeken is het echter volkomen logisch dat er gekozen is voor een aantal standaard formaat eindverpakkings dozen.
  Dit vergemakkelijkt de handling in het warehouse door uniforme stapeling en dus vulling van trailers. Ongelijke formaten zijn niet te stapelen in deze grote hoeveelheden en de beperkte tijden die hiervoor beschikbaar zijn. kans op beschadingen hierdoor zijn ook veel groter.
  standaardisatie is hierin dus leidend. komt wel vreemd over voor de eindgebruiker, eens.
  noog maar niet te spreken over inkoop van carton, en flexibiliteit van dozenopzetmachines.