3 x innovatief met verpakken van melk

24.10.2016 | Trends | 915 keer bekeken
3 x innovatief met verpakken van melk

Na zestig jaar in plastic en karton is het wel eens tijd dat melk op een andere manier wordt verpakt, dat is wat de makers van deze drie innovaties moeten hebben gedacht.

Men kan denken: ‘Wat is er mis met plastic containers en kartonnen drankverpakkingen?’. Nou, plastic melkflessen zijn vaak gemaakt van een hoge dichtheid polyethyleen, wat niet biologisch afbreekbaar is. Bovendien verliest het materiaal een deel van zijn sterkte wanneer het is gerecycled. Kartonnen drankverpakkingen zijn redelijk duurzaam, maar vereist een speciale manier van recyclen vanwege het aluminium en plastic laagje.

Greenbottle.jpg

GreenBottle: melk in een zak in een doos
GreenBottle ziet er uit als het traditionele melkpak, maar is eigenlijk een kartonnen doos in de vorm van een fles, met daarin een zak. Deze zak heeft een lage dichtheid polyethyleen. De productie van GreenBottles kost een derde minder energie dan conventionele melkpakken.

Jugit: melk in een zak in een kan
Het gaat er niet alleen om dat er innovaties worden bedacht en ontwikkeld; waarschijnlijk is het moeilijkste deel van de invoering van een nieuw soort melk verpakking om de consument mee te krijgen in de verandering. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat de zak zal barsten. Net als bij Greenbottle, biedt Jugit melk in een zak. Die zak zit in een herbruikbare kan die ervoor zorgt dat de melk makkelijk te gieten is. Hierdoor produceert Jugit 75 procent minder afval dan de traditionele melkverpakking.

Het lichtgewichte melkpak
Deze verpakking is gemaakt van een flexibele meerlagige polymeerfilm (Calymer), bestaande uit 60% polyethyleen en polypropyleen en 40% calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat is een chemische verbinding met de formule CaCO3. Het is een stof die voorkomt in steen, en is de belangrijkste component van schelpen van zeedieren en eierschaal.

Volgens de ontwikkelaar weegt de verpakking slechts 14 gram, wat bijna de helft minder is dan het gewicht van een conventioneel melkpak. Het handvat is gevuld met lucht, waardoor het pak makkelijk op te pakken en te schenken is. Het pak blijft stevig dankzij de platte onderkant. 

Het bio-afbreekbare melkpak (zie kopfoto)
Twintig jaar geleden besloot het Britse bedrijf Daylesford over te stappen op duurzame, biologische landbouw. Met deze gedachte is het bio-afbreekbare melkpak ontworpen. Het bedrijf geeft verder geen details over het duurzame melkpak. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren