3D printen in 2015: bent u al om?

18.12.2014 | Branchenieuws | 1584 keer bekeken

Stelt u zich eens voor: uw klant wil een prototype zien van uw verpakkingsontwerp. U kunt twee dingen doen: het ontwerp opsturen naar een extern bureau, waar ze speciaal voor uw bedrijf meerdere prototypes in elkaar zetten. Met een beetje geluk kunt u een paar dagen later de klant uw prototype laten zien. Een andere optie is om, terwijl de klant een kopje koffie drinkt, uw 3D printer aan te zetten en te wachten tot het prototype eruit komt rollen.  

De tweede optie is waarschijnlijk voor veel mensen, zo niet iedereen, de meest aantrekkelijke optie. Toch was die optie een paar jaar geleden nog niet denkbaar. De techniek van 3D printen is steeds meer gemeengoed geworden en heeft de maakindustrie in Nederland, en wereldwijd rigoureus beïnvloed.

De loopbaan van de 3D printer

De 3D printer mag dan sinds twee jaar ‘hot en happening’ zijn, het is zeker geen nieuwe ontwikkeling. In 1986 beschrijft Charles Hull voor het eerst hoe een 3D printer werkt. De 3D printer wordt dan nog vooral veel gebruikt door wetenschappers. Het Massachusett Insitute of Technology vraagt begin jaren ’90 een patent aan. In 2005 komen een aantal patenten vrij en wordt de techniek breder beschikbaar. Nu, in 2014, is de 3D printer commercieel aantrekkelijk en spreekt men over de ‘derde industriële revolutie’.

3D printen in de verpakkingssector: waarom nu instappen?

Ook in de verpakkingssector is de 3D printer commercieel interessant. Waar 3D printers eerst tienduizenden, zo niet honderdduizenden euro kosten, zijn er nu ook modellen van 1000 euro of minder op de markt. Dat maakt de printers ook aantrekkelijk voor het MKB.

In de verpakkingssector biedt de 3D printer biedt vooral veel mogelijkheden voor het maken van prototypes. Er kunnen zowel prototypes van verpakkingen, als ook prototypes van het product gemaakt worden. Het grote voordeel hierbij is de snelle levertijd. Met een 3D printer in huis kunt u sneller prototypes van de verpakking leveren, omdat deze onder uw eigen dak gemaakt worden. Als u de 3D printer gebruikt om een prototype van een product te printen, is het mogelijk eerder te beginnen met het ontwerpen van de verpakking. Zo werkt een 3D printer snel en kostenbesparend.

Dit is het eerste artikel in een nieuwe reeks over 3D printen. Onze partner Vink Kunststoffen levert 3D printers en 3D printoplossingen voor de verpakkingssector. In een volgend artikel komen de verschillende manieren van 3D printen aan bod.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren