3D printer print glas alsof het plastic is

01.09.2015 | Branchenieuws | 703 keer bekeken

Dat 3D printen al veel in de verpakkingsindustrie gebruikt wordt, is al een tijdje bekend. Toch komen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) met een doorbraak op het gebied van verpakkingsmateriaal uit de 3D printer: ze kunnen glas printen alsof het plastic is.

Het geheim zit hem in het printen met twee printkamers: een die werkt als een soort cartridge, maar dan met temperaturen die tot boven de duizend graden celcius kunnen stijgen. In de andere kamer worden structuren van de cartridge samengesmolten. Hierna wordt het zeer hete glas, net als bij plastic gebeurt, geprint met een hittebestendige spuitmond.

Niet alleen voor de verpakkingsindustrie is dit een grote doorbraak: het geprinte glas kan ook goed gebruikt worden voor het ontwikkelen van glasvezeltechnologie. Hiervoor werd er al eerder geprint glas voor gebruikt: het is namelijk niet de eerste keer dat glas geprint wordt. In 2011 was dit ook al het geval, maar met deze nieuwe ontwikkelingen gaat dat een stuk sneller én goedkoper.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren