5 x trends in actieve & intelligente verpakkingen

06.09.2016 | Trends | 1273 keer bekeken
5 x trends in actieve & intelligente verpakkingen

Op het gebied van actieve en intelligente verpakkingen verandert er enorm veel in de markt. VerpakkingsProfs zet in deze maandelijkse rubriek in samenwerking met AIPIA de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje.

Nieuwe technologie in strijd tegen namaak in Azie

nanobrick-1471860047.jpg

Nanobrick, een nanodeeltjes specialist gevestigd in Seoul, Korea is uitgegroeid tot een grote speler in de cosmetische sector na ondertekening van een contract met een andere Zuid-Koreaanse firma genaamd Coreana. Dit bedrijf verstrekt ITSM-Tag productcertificatie om echtheid te waarborgen en potentiële valse producten te elimineren. 

Het M-controleer systeem maakt het voor klanten en consumenten mogelijk distributiekanalen online te volgen door het gebruik van QR-codes op mobiele apparaten. Met de toenemende focus op China en de groei van anti-namaakoplossingen in de Aziatische regio, zijn er veel mogelijkheden voor bedrijven als Nanobrick. 

Nanobrick is het eerste Koreaanse bedrijf dat aansluit bij de IACC (International Anti-Counterfeiting Coalition) en zich bezighoudt met het produceren van nano-materiaal technologie om vervalsing te stoppen. De belangrijkste technologie is de M-Tag, dit is het officiële product die de veiligheid van voedingsmiddel, drankjes en dagelijkse benodigdheden garandeert. 

Verminderde vochtdoorlaatbaarheid door Grafeen

1graphene-1471860236.jpg

Wetenschappers hebben een nieuw soort verpakking ontwikkeld die een enkele laag grafeen bevat. Deze laag verbetert de bescherming van goederen zoals elektronica en medicijnen tegen waterdamp. In het tijdschrift ACS Nano hebben de wetenschappers gerapporteerd over het materiaal. Ze zeggen dat de hoeveelheid water die door het materiaal heen kan wel een miljoen keer minder is. 

Producten die verpakt zijn in kunststof folie worden beschermd tegen stof, bacteriën en deels tegen water. Om de maximale levensduur van bijvoorbeeld een vochtgevoelig apparaat zoals een organische lichtgevende diode met een jaar te verlengen, moet de verpakking binnenkomend water met een snelheid van minder dan 10-69 millimeter per dag kunnen beperken. De typische verpakking van tegenwoordig kan dat doel bij lange na niet bereiken. Wetenschappers wilden zien of het toevoegen van grafeen om flexibele polymeerfilms zou helpen om dat doel wel te kunnen bereiken. 

MC Donalds test met RFID-labels

mcdonalds_logo1370503841.jpg

Een Europees McDonald’s restaurant voert een pilot uit met een RFID-oplossing. Deze oplossing is ontworpen om real-time temperatuur en locatiegegevens voor items zoals vers voedsel, geneesmiddelen en andere temperatuurgevoelige producten vanaf de oogst tot de consument te leveren.

Het systeem, geleverd door het in Noorwegen gevestigde TAG Sensors, beschikt over een datalogger die bestaat uit een NFC met een hoge frequentie of een EPC Gen 2 UHF passieve RFID chip evenals een temperatuursensor, klok, antenne en een gedrukte batterij. De volledige oplossing omvat ook RFID- lezers en printers, cloud-gebaseerde software en een smartphone app. 

Bedrijven zoals McDonald’s kunnen de oplossing niet alleen gebruiken om de goederen te identificeren door het lezen van de tags door de supply chain, maar ook om erachter te komen aan welke temperaturen de goederen zijn blootgesteld en wanneer. Op deze manier kunnen eventuele verschillen geïdentificeerd worden voordat een product de consument bereikt. 

Shazam begint samenwerking met Cornetto

mix-mini-shazampng-1471513668.png

De specialisten van Shazam, een muziekapp voor de smartphone, blijken kampioenen te zijn in het verpakkingssegment met de onlangs gelanceerde Vision Recognition technologie. Eerder dit jaar ging Shazam een samenwerking aan met Unilever ijsmerk Cornetto. Samen hebben zij een speciale app gemaakt voor het Europese voetbal kampioenschap dat eerder plaatsvond. Deze app was opgezet om in contact te komen met haar jongere klanten.

De app staat afgebeeld op de verpakkingen van het Cornetto merk ‘mini mix’. Door met een telefoon op de app te tikken en door het scannen van het product wordt er toegang gegeven tot een Cornetto microsite. Hier kunnen gebruikers uit Italië, Spanje, Frankrijk, Denemarken en België hun team selecteren, een selfie maken of bestaande afbeeldingen en landelijke objecten gebruiken om hun foto’s te personaliseren. In Duitsland en Oostenrijk is ook een voetbalwedstrijd in deze app inbegrepen. 

Versnelling Internet of Things mogelijk

epfl-1470132436.jpg

Onderzoekers van de EPFL hebben een afstembaar, grafeen gebaseerd apparaat geproduceerd dat de snelheid en efficiëntie van draadloze communicatiesystemen aanzienlijk kan verhogen. Volgens de onderzoekers werkt het systeem bij zeer hoge frequenties en levert het daardoor ongekende resultaten. De oplossing is ontwikkeld door de Nanoelectronic Devices Laboratory. 

Draadloze communicatie komt in vele vormen. Zo zijn er mobiele telefoons met 4 of 5G netwerkverbinding, GPS apparaten en computers verbonden via Bluetooth naar draagbare sensoren. Daarnaast opereren deze verschillende apparaten in diverse frequentiebanden. Om ervoor te zorgen dat deze apparaten werken op meerdere platforms, moeten deze verbonden objecten verenigbaar zijn met een hele reeks van frequenties. Hierbij is het belangrijk dat deze niet worden terneergedrukt door overmatige hardware. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren