9 x de meest duurzame verpakkingsmaterialen

15.09.2015 | Trends | 8048 keer bekeken

In juli presenteerde Tetra Pak een onderzoek waaruit bleek dat 75 procent van de consumenten op zoek is naar milieuvriendelijke verpakkingen en dat de mate van duurzaamheid van de verpakking de keuze van het product sterk beïnvloedt. De ontwikkelingen van ecologische verpakkingen is niets nieuws, maar het feit dat merken afgerekend wordt op de duurzaamheid van hun verpakkingen is een nieuwe ontwikkeling. Het merk houdt op die manier niet alleen rekening met het milieu, maar ook met zijn eigen imago.

Geïnspireerd door dit rapport ging VerpakkingsProfs op zoek naar de meest milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen op de markt.

Bamboe
Bamboe is geheel afbreekbaar en dus niet milieuverontreinigend. Omdat bamboe een snel groeiende grassoort is en vaker geoogst kan worden is het een ecologisch verantwoord product. Ieder jaar maakt worden nieuwe stammen door de moederplant aangemaakt die in korte tijd tot volwassen hoogte uitgroeien.

Daar ging ontwerper Jim Warner maar al te graag mee aan de slag. De bamboe waterfles is gemaakt van een mix van verschillende biologische materialen, waaronder bamboe, suikerbiet en tarwestro. De dop bestond eerder uit twee verschillende delen, maar is nu voor het gemak vermaakt tot een deel. Toen men Warner vroeg naar zijn inspiratie, antwoordde hij dat slechts 14 procent van de waterflesjes gerecycled wordt. Daar wilde hij met zijn duurzame materiaal iets aan veranderen.


Planten
Materiaal dat uit de natuur komt, staat vooral bekend om haar duurzaamheid doordat het makkelijk af te breken is. Zo ook planten: volledig composteerbaar en vaak stevig genoeg om te gebruiken als verpakkingsmateriaal. Zie bijvoorbeeld de verpakkingslijn van het Engelse Vegware, die niet alleen een servies ontwierpen, maar ook bestek en bakjes maakten om voedsel in mee te nemen. Gemaakt van planten, bomen, mais en suikerriet kunnen deze bakjes tegelijk met het overgebleven voedsel de groene vuilnisbak in.

Paddestoelen
Niet alleen erg smakelijk in de salade of pastasaus, maar ook prima te gebruiken als verpakkingsmateriaal. Dat bewees Michael Dell van het gelijknamige softwarebedrijf in een interview, toen hij bekend maakte dat Dell voortaan vooral duurzame verpakkingsmaterialen ging gebruiken, waarbij champignons dat boventoon gaan voeren. Dat die verpakkingen, ondanks dat ze wat taai zijn, nog steeds prima te eten zijn bewees hij vervolgens door in hetzelfde interview de verpakkingen op te eten. Zij het met wat soja saus, maar nog steeds prima te eten.

Zie hier het interview. Het opeten van de verpakking begint op 13:00

Agar (rood zeewier)
Het Amerikaanse merk Loliware heeft voor haar frisdrank eetbare bekers bedacht. Eenmaal volledig geconsumeerd, kunnen overgebleven onderdelen op de composthoop. De bekers zijn gemaakt van agar agar, ook wel bekend als rood zeewier. Het is niet geschikt voor hete dranken, maar de meeste andere dranken kunnen 24 uur in de beker gehouden worden. Leuk detail: iedere beker heeft een andere 'smaak', om dranken een net iets andere twist te geven.

Voedselafval
Duurzaamheid in de verpakkingssector is veel meer dan enkel duurzame verpakkingsmateriaal. Ook het tegengaan van voedselverspilling aan de hand van het verkleinen van verpakkingen is een belangrijk onderwerp. Maar dat voedselafval ook kan volstaan als verpakkingsmateriaal was nog maar bij weinig mensen bekend.

Wel in Duitsland, waar twee bedrijven op dit moment proeven aan het uitvoeren zijn om verpakkingen te produceren van overgebleven eten. De twee bedrijven zeggen onder andere gebruik te maken van tarwe, maar wat de geheime technologie verder inhoudt willen zij nog niet bekend maken. Voor nu zullen we het met de foto's moeten doen.

Zeewier algen
Zeewieren staan bekend om hun grote diversiteit aan waardevolle ingrediënten, die op land geteelde biomassa en fossiele grondstoffen kunnen vervangen. Ook in de verpakkingsbranche is het een steeds meer gezien materiaal om voedsel te voorzien van een verpakking. Maar bio-wetenschapper en Harvard Professor David Edwards heeft nu wel een hele bijzondere methode gevonden om zeewier te verwerken als verpakkend materiaal: een plastic vrije laag die om voedsel en drank 'gevouwen' kan worden. De Wikipearl skin, zoals het materiaal wordt genoemd, kan een aantal voedingsmiddelen beschermen, inclusief ijs, kaas, fruit en ei.

Calciumchloride
Nog zo'n aparte uitvinding als het gaat om duurzaam verpakkingsmateriaal komt van studenten uit Londen. In een poging om het aantal vuilnisbelten ter wereld tegen te gaan, bedachten drie studenten van Imperial College Londen een eetbare waterfles. Door gebruik te maken van een techniek die sphereificatie heet, krijgt een bevroren bal water een gelatine laagje. Hiervoor wordt Calciumchloride gebruikt. Doordat de 'huid' zo dun is, is het vervoeren van dit product erg lastig en er zijn nogal wat andere beren op de weg, maar het idee verdient de aandacht.

Schalen van schaaldieren
Een groep onderzoekers uit Spanje ontdekte recentelijk dat verschillende delen van chitosan, een cellofaan gemaakt van de schelp van schelpdieren, gebruikt kunnen worden als verpakkingen om voedsel te conserveren. Deze doorzichtige deksel over verpakkingen helpt niet alleen het milieu door voedselafval een nieuwe bestemming te geven, maar is ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar. 

Bijenwas
De volgende twee projecten komen van uit de Zweedse designstudio Tomorrow Machine. Het project, genaamd This Too Shall Pass, is geinspireerd door de houdbaarheidsdatum van melk. In een serie van voedselverpakkingen hebben de verpakkingen dezelfde houdbaarheidsdatum als de inhoud. De verpakkingen worden gebruikt voor olijfolie en zijn gemaakt van gecarameliseerde suiker en bijenwas. Nadat de verpakking, net als een ei, gekraakt is, smelt de verpakkingen langzaam weg. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Frank Huisman
    24.09.2015 - 10:31 uur | Frank Huisman

    Ik vind het geweldig dat er steeds meer milieuvriendelijke verpakkingen op de markt komen, maar zolang het merendeel van de consument hier niet toe gedwongen wordt of niet extra voor wil betalen gaat er niet veel veranderen. Tel daarbij op het belang wat de consument hecht aan de duurzame eigenschappen (van de westerse consument slechts 25%) en je kunt concluderen dat de duurzame verpakkingen nog een lange weg te gaan hebben.