‘Actieve en intelligente verpakkingen zijn voor álle materiaalsoorten een oplossing’

15.11.2016 | Beursnieuws | 607 keer bekeken
‘Actieve en intelligente verpakkingen zijn voor álle materiaalsoorten een oplossing’

Tijdens Packaging Innovations Amsterdam brengt Kenniscentrum Papier en Karton verschillende sprekers samen die iets vertellen over actieve en intelligente verpakkingen. Directeur Arie Hooimeijer licht de keuzes toe. “Dit overstijgt onze branche: het is voor iedereen belangrijk om te weten te komen wat er op dit gebied gebeurt.”

De keuze voor het Kenniscentrum Papier en Karton om alle sprekers iets te laten vertellen over actieve en intelligente verpakkingen lijkt misschien opvallend, maar dat is het allesbehalve, legt directeur Arie Hooimeijer uit. “Er gebeuren zoveel goede dingen op het gebied van actieve en intelligente verpakkingen, dat wij denken dat dit een belangrijk thema is om de laatste ontwikkelingen over te delen.” De presentaties die gegeven worden gaan dan ook niet alleen over papier en karton. “Er worden voorbeelden gegeven van allerhande materialen. Het is geen preken voor parochie, maar voor de actieve en intelligente verpakkingen.”

Verschillende gebieden van smart packaging komen aan bod. Zo vertelt Erna Leenaarts van Viaderna hoe met behulp van smart packaging de namaak van producten tegen gegaan kan worden. “Hier gaat het bijvoorbeeld specifiek over wat papier daarin kan betekenen, maar er zijn genoeg andere materialen die daar een belangrijke rol in kunnen spelen. Vaak zie je dat het ook een combinatie van materialen gaat,” aldus Hooimeijer.

Als tweede spreker, die allemaal 15 minuten krijgen om hun onderwerp uit te leggen wordt er een virtuele showroom opgericht waarbij een netwerk van internationale experts uit deze markt allemaal een aantal voorbeelden uit hun eigen land tentoonstellen. Hooimeijer: “Het is goed om te zien wat er in andere landen zoal op de markt van smart packaging gebeurt. In totaal doen wetenschappers uit 40 landen mee, waaronder veel Europese landen maar ook Japan en Nieuw-Zeeland.”

Er zijn verschillende sectoren die enorm kunnen profiteren van smart packaging. Een daarvan is de voedselsector, en dan met name verse producten. In Portugal wordt daar uitgebreid onderzoek naar gedaan, wat hoogleraar Maria Dulce Antunes van de Universiteit in Faro komt toelichten. Hooimeijer: “Er wordt vooral veel onderzoek gedaan naar de opslag, transport en het uiteindelijke verpakken en hoe de houdbaarheid van groenten en fruit langer kan worden. Doordat het een heel internationaal onderwerp is, is het interessant om te horen wat andere landen zoal onderzoeken.”

De markt is al vrij ver met alle ontwikkelingen, maar hoe kunnen deze nou het best worden toegepast? Mark Assies van het Flex Innovation Lab uit Delft komt daar uitleg over geven. Hooimeijer: “Er zijn al een heleboel features die leuk zijn, maar hoe kies je nou wat het beste bij jouw product past als ontwerper?” Hooimeijer noemt als voorbeeld de werkzaamheid van stoffen. “Sommige stoffen werken maar een aantal weken. Als je een product dan eerst een jaar opslaat, is het effect weg. Dat zijn dingen waar je als ontwerper rekening mee moet houden en waar wij graag informatie over willen verschaffen.”

Het sluit aan bij het standpunt dat smart packaging kansen heeft bij alle materiaalsoorten. “Als wij er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat blinden en slechtzienden met een ingebouwde speaker beter begrijpen wat voor product ze in handen hebben, dan overstijgt dat onze branche.”

Registeren voor Packaging Innovations kan via deze link.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren