'Actieve & intelligente verpakkingen zijn niet altijd een goed idee'

21.07.2016 | Branchenieuws | 653 keer bekeken
'Actieve & intelligente verpakkingen zijn niet altijd een goed idee'

In aanloop naar AIPIA interviewt VerpakkingsProfs de sprekers van deze conferentie over actieve en intelligente verpakkingen. Deze maand Marcin Pilarz, directeur van OriginTag. “Kijk wanneer intelligente verpakkingen echt iets toevoegen aan je merk.”

Het Poolse bedrijf OriginTag helpt merken om te communiceren met hun consumenten. Door middel van intelligente producten, waar verpakkingen een belangrijk onderdeel van zijn, verzorgt het bedrijf de software die nodig is om contact te maken met consumenten.

Ondanks dat ieder merk graag contact wil met consumenten, is niet ieder product geschikt voor een intelligente verpakking, zo betoogt Pilarz telefonisch vanuit Warschau. “Goedkope producten die voor alledaags gebruik geschikt zijn bijvoorbeeld. Er is geen reden dat je een flesje water zou willen scannen om te zien wie daar allemaal meegewerkt hebben, of speciale informatie voor te verkrijgen. Een flesje water grijp je snel uit het schap, want je hebt dorst.”

Ook zijn er andere factoren die meespelen in de keuze om geen intelligente verpakking te gebruiken. “Hele kleine verpakkingen zijn hier simpelweg niet geschikt voor. Er is geen ruimte voor de QR-code, of het gebruik van een bepaald folie laat het niet toe dat erop gedrukt wordt.” Ook metalen blikken vormen vaak een obstakel. “Er zijn uiteraard oplossingen te bedenken, maar het is een stuk lastiger dan bij andere verpakkingsmaterialen.”

Actie
Daar tegenover staan een heleboel verpakkingen die wel uitermate geschikt zijn voor actieve en intelligente toepassingen. “Het is heel relevant voor een merk om met intelligente en actieve verpakkingen te werken: consumenten kunnen meer informatie krijgen, makkelijker een koopbesluit nemen en meer te weten komen over het product. Daarnaast verzamel je als merk gegevens van je consumenten, die helpen om een beter beeld te krijgen van wat de consument wil en waarin hij geïnteresseerd is.”

Toch waarschuwt Pilarz: de consument moet wel worden aangetrokken om daadwerkelijk over te gaan tot actie. “Dit is een punt waarop nog veel te behalen valt voor de markt. Hoe overtuig je een consument dat hij jouw product moet scannen?” Pilarz duidt dit in zijn presentatietitel door erop te wijzen dat het gebruik van intelligente en actieve verpakking slechts twee procent van het succes is. “Het idee alleen is niets waard, je moet een goede communicatie daar omheen hebben die de consument kan enthousiasmeren.” Dit kan bijvoorbeeld door heel duidelijk te zijn in je keuzes naar de consument. “Laat zien wat er achter je keuzes zit en wat er voor de consument nog meer te halen valt.”

Cosmetica
Een goed voorbeeld is de verpakking van Alba 1913 Cosmetics. “Een hele mooie, simpele verpakking. In de gehele lijn zijn intelligente elementen verwerkt, waar ik in de presentatie meer over ga vertellen.” Opvallend is dat het product in Europa gefabriceerd wordt, maar voornamelijk bestemd is voor de Aziatische markt. “Ondanks dat er dus duizenden kilometers zit tussen het merk en de consument, is de communicatie nog steeds goed. Daar is inzicht in een bepaalde markt voor nodig, die essentieel is voor het ontwikkelen van het succes van deze intelligente verpakkingen.”

thumb_alba4.jpg

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren