Afvalfonds Verpakkingen denkt meer kunststof te kunnen scheiden per inwoner

12.01.2017 | Branchenieuws | 582 keer bekeken
Afvalfonds Verpakkingen denkt meer kunststof te kunnen scheiden per inwoner

Afvalfonds Verpakkingen en AEB Amsterdam hebben op 10 januari een intentieovereenkomst voor een lange termijn samenwerkingsverband getekend. Beide bedrijven zien veel kansen om kunststof beter te kunnen recyclen. De bedrijven willen via nascheiding kunststof verpakkingen uit het restafval filteren. Vooral in de grote steden is hier nog veel winst te behalen, laat Afvalfonds Verpakkingen in een persbericht weten. 

De gemiddelde maatschappelijke kosten kunnen omlaag en de recycling opbrengsten kunnen omhoog. Daarbij kan nascheiding een belangrijke rol gaan spelen voor kunststof verpakkingsafval. Afvalfonds Verpakkingen denkt dat met nascheiding de hoeveelheid gerecyclede kunststof in een grote stad kan oplopen tot 10 of 12 kilo per inwoner, nu is dat 2 kilo per inwoner. 

Gemeenten en de verpakkingsindustrie richten zich sinds de afsluiting van de Raamovereenkomst Verpakkingen in 2012 op het zoveel mogelijk recyclen van verpakkingsafval.  Papier en karton, glas en kunststof worden apart gescheiden en daar neemt de recycling jaarlijks toe. De inzameling van kunststof stijgt in de grote steden minder snel. Dat komt door het ruimtegebrek zegt Afvalfonds Verpakkingen.

Cees de Mol van Otterloo, directeur Afvalfonds Verpakkingen vindt dat nascheiding, naast bronscheiding, is ontwikkeld tot een volwaardig inzamelsysteem voor kunststof verpakkingsafval. “Door deze unieke samenwerking met AEB aan te gaan, stimuleren we deze ontwikkeling. We verwachten dat ook andere grote steden nascheiding kiezen als een oplossing voor meer inzameling van kunststof.”

Jeroen de Swart, CEO AEB Amsterdam zegt dat de overeenkomst ook betekent dat het Afvalfonds Verpakkingen en AEB Amsterdam ook samen de technologie om de kunststoffen verder op te werken willen ontwikkelen en dat zij samen de recyclingketen willen optimaliseren. “Op die manier houden we grondstoffen zo lang mogelijk in de keten en zetten we in op vraaggestuurd werken in plaats van aanbodgestuurd. We kijken waar de behoeften van de markt liggen en spelen daarop in. Uiteindelijk gaat het erom dat we tegen lagere kosten bijdragen aan meer en betere recycling van waardevolle grondstoffen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren