‘Afvalvrij leven is niet moeilijk met vijf basisprincipes’

26.03.2015 | Trends | 5720 keer bekeken

Emily Jane Lowe (35) voelde zich nooit groen genoeg. Tot ze ontdekte dat je afvalvrij kan leven. "Het voelde als een verademing."

De eerste keer bij een marktkraam herinnert Emily Jane Lowe zich nog goed. "Ik was bloednerveus, maar vastberaden dat het zou lukken." Ze wachtte op het juiste moment, overhandigde haar weckpot aan de vrouw achter de notenkraam en vroeg of ze haar bestelling daarin mee naar huis kon krijgen. Geen verbaasde blikken, niemand die zei dat ze daar niet aan gingen beginnen. De vrouw nam de weckpot aan, stelde de weegschaal op nul en rekende af.

Sindsdien gaat alles wat Lowe koopt in potjes, zelfgemaakte zakjes, doosjes en bakjes. Wie in de keukenkastjes in haar woning in Baarn kijkt, ziet vooral katoenen maatzakken, bijenwasdoeken en weckpotten. "Eerst stond het hier helemaal vol met verpakkingen, maar nu is het heerlijk opgeruimd," zegt ze trots. De katoenen zakken gebruikt ze voor brood, groenten en fruit, de weckpotten voor noten, rijst en pasta. "Wist je dat champignons en brood veel langer lekker blijven in zo'n katoenen zak? Dan kan het ademen: plastic werkt verstikken."

Dat verstikkende gevoel had Lowe zelf ook bij het zien van al die verpakkingen. "Als ik naar de Albert Heijn ging, waar ik nota bene vroeger caissière ben geweest, zag ik zoveel mensen die gedachteloos hun winkelwagentje vulden met bergen plastic. Die er vaak bij thuiskomst direct vanaf getrokken wordt."

Ze erkent dat bepaalde verpakkingen een beschermende functie hebben. "Maar waarom zit er plastic om komkommers of een dubbele verpakking om muesli?" Tot 2013 bleef het bij irritatie. Wel deed ze zoveel mogelijk haar best om duurzame keuzes te maken. "Ik scheidde m'n afval netjes, maar voelde me nooit groen genoeg."

Verademing
Dat veranderde toen Bea Johnson in de zomer van 2013 op het BBC's 'Breakfast News' verscheen om over haar boek 'Zero Waste Home' te praten. Al het afval dat ze het afgelopen jaar geproduceerd had, stond in een weckpot op tafel." Het intrigeerde Lowe zo dat ze dezelfde dag nog haar boek kocht. "Het voelde als een verademing: het kán dus."

Johnson hanteert in haar afvalvrije leven vijf basisprincipes: het weigeren van verpakkingen, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren. Weigeren ging Lowe redelijk makkelijk af. "Ik kreeg het plezier van winkelen langzaam weer terug. Geen kille, nietszeggende producten meer, maar mooie dingen waar ik een goed gevoel bij krijg."

Zelf haalt Lowe al haar kennis van internet, maar ze begrijpt dat mensen daar niet altijd tijd en zin in hebben. "Niet iedereen kan bijvoorbeeld zijn eigen broodzak of bijenwasdoek maken." Dus besloot Lowe een handeltje op te zetten met onder andere broodzakken en zelfgemaakte deodorant ("Een combi van kokosolie en baking soda"). "Ik had inmiddels ontzettend veel mensen geïnspireerd via mijn blog Leven zonder Afval. Dit was de volgende stap om mensen te motiveren tot hergebruik."

Dat derde basisprincipe is voor Lowe de meest voor de hand liggend. "Je kan iedere keer een nieuw pak sinaasappelsap kopen. Maar wie slim is, perst een paar sinaasappels en stopt ze in een glazen fles." Toch lukt helemaal afvalvrij leven Lowe nog niet. "WC-papier is nergens los verkrijgbaar en ik wil toch graag m'n billen af kunnen vegen."

Mindset
Volgens Lowe is het vooral een mindset die ervoor zorgt dat mensen gedachteloos blijven kopen. "Of je nou een drinkbeker voor je kind klaar maakt of een pakje mee geeft; het kost ongeveer evenveel tijd. Maar producenten doen alsof een pakje gemakkelijker is, en de consument stinkt erin." Volgens haar is het juist een hele kleine investering om te veranderen. "Aan het begin is het even uitzoeken hoe je sommige dingen op kunt lossen, maar daarna gaat het vanzelf."

Om mensen een duwtje in de goede richting te geven komt volgende maand haar boek 'Leven zonder afval' uit: een praktisch boek, waarin veel tips, recepten en things to do staan. "In november kan je met je kinderen naar de winkel gaan om pepernoten te kopen, maar je kan ze ook zelf bakken." Het duwtje dat Lowe van Bea Johnson kreeg op die ochtend in 2013 geeft ze nu door. "Ik krijg iedere dag berichtjes van mensen wiens ogen ik geopend heb. Ik ben hun Bea Johnson."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (9)

Reageren
 • liesbeth ter velde
  09.01.2016 - 22:39 uur | liesbeth ter velde

  Wij proberen als gezin van vijf personen zoveel mogelijk afvalvrij te leven. Ik merk steeds meer bij mezelf dat ik een enorm blij gevoel krijg waneer ik de meeste boodschappen zonder verpakking kan kopen. De markt is daar de beste plek voor. En idd niemand kijkt gek op als je met je eigen bakjes, flessen en zakjes aankomt om zaken in te verpakken. Krijg zelfs vaak een compliment van de verkopers.

 • Joke Helmens
  12.08.2015 - 13:17 uur | Joke Helmens

  Hart voor de natuur deze vrouw! Ik hoop dat ik hier ook mijn weg mee kan vinden, vind het een erg goed concept!

  We staan er te weinig bij stil wat we moeder aarde wel niet allemaal aan doen......

 • Anja Van Campenhout
  04.04.2015 - 10:27 uur | Anja Van Campenhout

  Om dergelijke initiatieven te stimuleren, hebben we de Europese Week van de Afvalvermindering in het leven geroepen. In mei 2015 worden de Awards uitgereikt voor de editie 2014. En wie staat er bij de genomineerden in de 'burger' categorie? Ook iemand die een heel jaar inspanningen heeft geleverd om het met minder afval (en dus ook verpakkingen) te doen: http://www.ewwr.eu/docs/press/2015-03_-_Press_release_-_Awards_finalists.pdf
  Dus nog een bewijs dat het kàn! :-)

 • Ria Franken
  30.03.2015 - 10:51 uur | Ria Franken

  Heel goed initiatief. Ik erger mij ook aan alle plastic verpakkingen. Ik ga ook proberen dit op een andere manier te doen. Dus met mijn eigen bakjes naar de winkel en markt.

 • mevrouw de Wit
  30.03.2015 - 10:14 uur | mevrouw de Wit

  Ik vind het super dat er over nagedacht word. Ik vind het belangrijk dat we minder egoïstisch met dier en natuur omgaan. Het is zo belangrijk om de natuur te koesteren.
  Veel mensen maken het zichzelf zo moeilijk en hebben het altijd druk druk druk. Laat alles vallen, zet een muziekje op en nestel je met een goed boek op de bank (in de zomer in de tuin). Probeer het eens, je leven vergaat niet gelijk en je kunt genieten. Je hoeft niet altijd met de auto weg om te genieten. Je hoeft geen dure dingen te kopen om het leuk te hebben. Sta stil, kijk om je heen en geniet van elkaar, de dieren en de natuur!

 • Leny Wortman
  26.03.2015 - 22:54 uur | Leny Wortman

  Heel goed. Ik probeer ook zoveel mogelijk te recyclen. Enveloppen voor boodschappenpapiertjes. Ook knip ik witte stukken af van brieven die weg doe. Of mislukte printjes. Maak zelf enveloppen van tijdschriften en kinderboekjes.Soms herbruik ik kaarten ook weer. Bij onze biologische winkel heb ik ook gespaard voor katoenen herbruikbare zakjes, waar ik de groenten en fruit daarin mee neem.
  Maar ja, het plastic, toch nog steeds een zak per dag. Ik scheid het ook hoor en breng het trouw weg, zoals ook het papier en glas en batterijen. Nog even en dan hebben we ook zelf onze eigen groenten, moestuintje, dat scheelt ook weer verpakkingen. Ik zou ook meer zelf moeten maken, zoals koekjes, maar ja, als ik gewerkt heb, heb ik daar niet altijd zin in. Wel in het weekend, maar soms moet ik die ook werken.
  Van dit soort berichten word ik wel blij. Als tegenwicht voor al de narigheid in het nieuws. Ook de dingen ruilen en lenen vind ik mooi, zoals peerby.
  Groetjes Leny

 • Coosje Boom
  26.03.2015 - 19:55 uur | Coosje Boom

  Moeilijk, maar wel het beste voor jezelf, de kinderen en dieren en dus de wereld

 • Nina Vanwonterghem
  26.03.2015 - 18:17 uur | Nina Vanwonterghem

  Wat de dame hier als aanbrengt is de levenswijze van 50 jaar geleden, van onze ouders. Niks nieuws aan. Het consumeren en produceren van afval is een "trend" van de laatste jaren. Ik ben opgevoed met veel minder afval dan wat ik algemeen om me zie. Maar het kan inderdaad nog beter, nog hardnekkiger.

 • G. Andringa
  26.03.2015 - 16:35 uur | G. Andringa

  Sinds we in A'dam de mogelijkheid hebben gekregen om al het plastic apart te scheiden in speciaal daarvoor bestemde bakken en in de wetenschap dat ze het recyclen, voel ik me een stuk minder schuldig...