AH-cranberries gekozen tot meest misleidende verpakking 2015

05.01.2016 | Branchenieuws | 813 keer bekeken
AH-cranberries gekozen tot meest misleidende verpakking 2015

De cranberry's van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot meest misleidende product van 2015. Volgens voedselwaakhond foodwatch bestaat dit 'superfood' voor ruim twee derde (68 procent) uit toegevoegde siroop en voor slechts 30 procent daadwerkelijk uit cranberry's.

De cranberry's van AH kregen in de verkiezing voor het 'Gouden Windei' de meeste stemmen van consumenten. Ruim een kwart (28 procent) koos het product als meest misleidend. 

In totaal brachten 13.000 mensen een stem uit, maakte foodwatch maandag bekend. Albert Heijn heeft toegezegd het product aan te passen zodat het percentage cranberry's verdubbelt tot 60 procent. 

Lees hier wie er nog meer genomineerd waren voor het meest misleidende product

De Liga milkbreak eindigde met 21 procent van de stemmen op de tweede plek. Dit 'verantwoorde tussendoortje' bevat slechts 0,03 procent aardbeipoeder, waarmee het suikergehalte 667 keer hoger ligt. Volgens Liga is het koekje 'een goede balans tussen vezels, granen en fruit'. Op de voorkant van de verpakking staan granen en aardbeien prominent in beeld.

Light
Supermarkt Plus staat met zijn 'light pindakaas' op de derde plaats. Het product bevat 30 procent minder vet dan de normale variant, maar wel ruim 450 procent méér suikers. Plus heeft aangegeven te zullen stoppen met de verkoop ervan, net als een aantal andere supers die het product in de schappen hadden. 

Foodwatch houdt de verkiezing elk jaar, om het onderwerp van misleiding onder de aandacht te houden. De organisatie hoopt ermee te bereiken dat de overheid strengere regels maakt voor bedrijven die voedsel maken en verkopen. Vorig jaar won frisdrank Capri Sun de prijs.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • arnoud smid
    07.01.2016 - 14:35 uur | arnoud smid

    echt verkeerde foto.