Amazon opent fysieke supermarkt zonder kassa's en rijen

20.12.2016 | Branchenieuws | 667 keer bekeken
Amazon opent fysieke supermarkt zonder kassa's en rijen

Terwijl andere retailers hun fysieke vestigingen sluiten en de stap naar online maken, doet Amazon de winkelstraat juist aan. De etailgigant opent in Seattle een supermarkt van 167 vierkante meter waar consumenten nooit in de rij hoeven te staan. De winkel draait op de zogenoemde 'just-walk-out' technologie. Deze is vergelijkbaar met de technologie die gebruikt wordt bij zelfrijdende auto's. 

In de nieuwe supermarkt, Amazon Go, winkelen consumenten met hun smartphone. Op de verpakkingen van de producten worden kleine chips geplaatst zodat deze automatisch gescand worden. Bij binnenkomst scannen de consumenten hun telefoon. Gekozen producten kunnen ze direct in hun tas stoppen, aangezien een sensor meet welke boodschappen de consumenten hebben gepakt. Deze artikelen worden via het Amazon-account automatisch afgerekend. Klanten hoeven dus niet in de rij voor de kassa te staan. Naast reguliere food-producten biedt Amazon in de supermarkt ook verse maaltijden aan die zijn bereid door lokale restaurants.

Amazon wil de komende jaren fysiek fors uitbreiden. De Amerikaanse etailer heeft tweeduizend vestigingen op de planning staan, mocht de winkel in Seattle een succes worden. De winkel is nu alleen toegankelijk voor personeel van Amazon. Begin volgend jaar kunnen consumenten er hun boodschappen doen. 

Aan Distrifood laat Hoogleraar Retail Marketing Laurens Sloot van Rijksuniversiteit Groningen weten dat het nog wel even duurt voordat de kassaloze winkels rendabel zijn en ook in Nederland worden toegepast. Dit omdat de chips die op de verpakkingen van producten geplakt moeten worden voor het automatisch scannen nog te duur zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren