Amerikaanse start-up verandert chipszak in 3D filament

18.12.2015 | Branchenieuws | 795 keer bekeken

De Amerikaanse start-up 3D Brooklyn gebruikt plastic korrels afkomstig uit weggegooide chipszakken om filament, een grondstof voor 3D-printers, te produceren.

Chipszakken bestaan uit een meerlaagse folieverpakking met een mengsel van polypropyleen en polyethyleen, samen met een dun laagje aluminium aan de binnenkant van de verpakking. Volgens verpakkingsdeskundigen zijn chipszakken moeilijk te recyclen, maar is het laagje opgedampt aluminium nodig om smaakafwijkingen door uv-licht, vocht en zuurstof tegen te gaan.

Lees ook: 5 minuten met Jonas Martens, die van plastic bekers van festivals filamenten maakt.

De firma 3D Brooklyn ziet toch mogelijkheden voor recycling van chipszakken door er filament, het kunststof waarmee veel 3D-printers objecten opbouwen, van te maken. Dat doen zij op basis van plastic korrels, pellets, die het bedrijf TerraCycle, waar wij eerder een interview mee hielden, kan maken uit weggegooide chipsverpakkingen. De pellets worden door 3D Brooklyn omgesmolten tot bruikbaar filament.

Een rol filament op basis van oude chipszakken met een gewicht van 450 gram bevat circa 45 hergebruikte chipszakken. Het grijskleurige 3D-printmateriaal smelt optimaal bij een temperatuur van 210 graden Celsius. De netto CO2-voetafdruk van een rol bedraagt 1,6 kilogram. Een rol kost $ 24.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren